B2B och B2C


2014-03-11 03.16.55-3Det pratas mycket om att B2B och B2C är dött och det endast finns H2H. Självklart finns H2H men det är lika allmängiltigt som att påstå att solen går upp i öst och himlen är blå. Det säger med andra ord ingenting utan självklart sker affärer mellan individer. Det nya som idag finns är e-handeln som kan kapa alla mellan led och samtidigt få en norm spridning till slutkund. Därmed behövs inte B2B utan systemet blir detta verktyg.

Fortfarande sker den mesta handel på de flesta marknaderna på samma sätt som tidigare från B2B till B2C. Skillnaden mellan dessa två områden är enorma, B2B köper cash-flow och B2C köper en produkt eller tjänst, men allt bottnar i H2H. Hur skulle vi annars göra affärer?

B2B köper cash-flow, vilket innebär att intresset för din produkt är om den kan skapa ett flöde, kan den inte det är den ointressant. En kredit på 30-60 dagar ger större chans att sälja produkten eftersom distributören får mer tid på sig att betala för varan och kan därmed upprätthålla ett cash-flow. Fördelen med att använda en distributör är att de i sin tur har en kedja av återförsäljare som ger en bättre spridning för din produkt. Med denna bakgrund är det enkelt att förstå att en viss kategori av säljare kommer klara sig utmärkt i detta område, en del kommer klara det bra medan några ska inte alls syssla med detta. En sak man inte får göra är att sälja på en distributör en produkt som inte går att sälja och sedan överge denne. Då slutar distributören att beställa mer och förtroendet, som är A och O här, går sönder. Denna distributionsgren är då avsågad och du måste bygga en ny.

En annan utmaning när man börjar bygga sitt distributionsnät är att hitta ”rätt” distributör. Väljer man en för stor aktör kommer denne vara måttligt intresserad av att jobba med din produkt och du får inte igång din försäljning. Väljer du en för liten aktör kommer denne ha för få återförsäljare och därmed kommer inte din produkt att öka i försäljning. Här är även H2H väldigt viktig.

En annan central del är prissättningen på varan, där det är önskvärt att du sätter en prisstege från dig ända fram till slutkund. Detta på grund av att prismarginalerna måste fungera mellan de olika stegen från producent till distributören till återförsäljaren och till slutkund. Är prismarginalen fel hos någon i denna kedja kommer det att uppstå stopp eller fördröjningar. Det kommer starkt påverka din försäljning. Fördelen med denna modell är att priset kan vara stabilt vilket kunden gillar. En produkt som ”hoppar upp och ned” i pris kommer att skapa en badwill omkring sig och många konsumenter kommer känna sig lurade

Allt är H2H men att inte förstå olika nyanser mellan de olika säljstegen kommer inte gynna din försäljning. Det enda du vet är att det kommer en ny morgondag men det hjälper dig lika lite som att säga att allt handlar om H2H.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s