Snart kommer tomten


IMG_4993Det köpstarkaste kvartalet har börjat för många företag och jobbar du B2C kommer strax den stora finalen, för B2B företag är den i fullgång.

Konsumenter kommer spendera enorma pengar de månader som är kvar av detta år och upphovet är något som inte finns, som vi inte tror på; nämligen tomten.

För något århundrade sedan var tomten en ganska trist och elak typ som man framförallt inte skulle bli osams med. I gamla berättelser talades det om att man vid julen skulle ställa ut gröt till denne individ annars drabbades gården av olycka. Sedan hände något med vår tomte under 1900 talet. Han blev tjock, snäll och färglagd men framförallt började kommersialiseringen kring denna varelse att byggas upp.

Idag är som sagt var detta kvartal ett av de viktigaste för detaljhandeln världen över. I USA börjar julhandeln kring helgen efter Thank Givings. Första dagen är ”Black Friday”, och sedan avslutas denna helg med ”Cyber Monday”. Under denna helg är det vanligt att varor reas med 40-50% av ursprungspriset. Namnet ”Black Friday” kommer ifrån att denna dag skulle bokföringssiffrorna gå från rött till svart, med andra ord visa ett plusresultat.

Men man kan ju undra hur en varelse som vi varken tror finns, som ingen har sett får oss att konsumera de enorma summor som vi gör.

Ett samband tycks vara att vi konsumerar tron på att något positivt ska komma. Tomten med dess budskap om glädje, vänskap, försoning etc. är något som vi har lätt för att ta till oss. Det är som om vi har sparat och väntat på att detta ska komma under ett helt år och i slutet av december kommer allt att bli bra.

Nu finns det även en baksida av allt detta som inte enbart handlar om de skulder som är vanligt att man hamnar i. Utan mer det uteblivna klimax som har byggts upp; ”blev det inte mer än så här?”, en del hanterar det genom att hälla i sig större mängder av alkohol än vanligt och de blir osedvanliga tråkiga upplevelser för sin omgivning. Andra känner att pressen kring denna högtid är allt annat än positivt och väljer att resa bort under denna tid. Har man ingen familj när denna högtid närmar sig så blir man än mer påmind om den ensamhet som finns även hos oss.

Men tomten är snart här och Midvinternattens köld är hård, En del sover andra är vakna, mycket gnistrar och glimmar. Hos några kommer snön lysa vitt på taken, men knappast kommer endast tomten vara vaken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s