Fem myror är fler än färre elefanter


2013-11-13 15.52.00-1I barnprogrammet från 1970-talet ”fem myror är fler än fyra elefanter” lärde man barnen att läsa och räkna på ett pedagogiskt och roligt sätt. Titeln på programmet var utformat som en av livets underfundigheter nämligen att det som är större måste även vara mer.

I vår vuxna värld råder ”fyra elefanter är STÖRRE än fem myror, därmed MÅSTE det vara mer”.

Innebörden är att vi har en förmåga att imponeras av det som är stort och se ned på det som är litet, eller rättare sagt förminska betydelsen av det som är mindre och förstora upp sådant om vi uppfattar större. Trots att logiken säger oss något annat. Exempelvis kan vi ta små djur, som det finns en uppsjö av på Facebook. Trots att dessa små djur kan vara väl så vuxna finns det något ”gulligt” över det på grund av att de är små. Medan stora djur som elefanter enbart är gulliga när vi ser dom som små.

Eftersom näringslivet består av människor ser vi på samma sätt på företag som på djur. Ett företag med stor omsättning kan vara mindre fördelaktigt än ett företag med liten omsättning och hög vinst. Men det imponeras vi inte av på samma sätt. Ett företag med stora visioner men med dålig vinst kan dra in oerhörda summor av pengar än det motsatta. För som sagt vi imponeras mer av ”fyra elefanter” än det logiska ”fem myror”.

Orsaken till att det är på detta viset är att logiken inte styr när vi fattar beslut, utan underordnar sig dessa. Är vi då slavar under detta system? Svaret på denna fråga är både jag och nej. Det är svårt att tänka kritiskt när man ser något som är väldigt imponerande.

Detta är något som är viktigt att ha med sig när man söker kapital och ska paketera bolaget. Utseendet på ”paketet” är oerhört centralt idag och imponerar inte det spelar innehållet mindre roll, investerare kommer inte blir intresserade. En del som söker kapital har förstått detta och har ett imponerande utseende men när man ser innehållet är det mer eller mindre enbart ”luft”. De flesta som idag investerare är tränade i detta och det räcker inte enbart med en snygg presentation, utan innehållet måste även övertyga.

Här finns det mycket som vi kan lära av barnen som lär sig att ”fem myror är fler än fyra elefanter”. Vi kan lära oss att ”skala ned” företaget för att sedan kunna ”skala upp”. Med andra ord förenkla, skala av allt ”lull”, ställa frågorna varför, Hur, När, Vem, Vad etc. för att mejsla fram grundkonceptet i bolaget.

För till syvende sist så är det faktiskt så att ”fem myror är fler än fyra elefanter, trots att fyra elefanter ser mer ut än fem myror”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s