En stormakt och en ny framtid


2015-06-28 13.13.59Ett av de mer avgörande slagen under trettio-åriga kriget var slaget vid Lützen, 1632, där vår kung Gustav den andre Adolf stupade. Sverige var på denna tid en stormakt, styrde över norra Europa och länder omkring oss var antingen handelspartner eller vår bittra fiende. Inte så olikt som det är idag förutom att det var längesedan som Sverige var en stormakt.

Om vändning började 1632 eller senare av vår stormaktstid tvistar de lärde om men drygt 200 år senare var Sverige ett sönderkrigat land, betydligt mindre än tidigare och i djup fattigdom. Vad vi sedan har åstadkommit är något som vi borde lära oss mer av och ta till oss, men det är ju så med oss människor att när vi kan något kan vi inte sätta värde på det, utan vi vill ha det som andra har.

Svensken-Kylskåpet

Det mest vanligaste jag brukar höra om mig som svensk är att vi är ”kalla”, att vi inte visar känslor. Tennisspelaren Björn Borg var omtalad för sin ”kyla” på tennisplanen och det blev synonymt med Svenskheten under en lång tid.

Det finns många fördelar med att inte visa mycket av sitt inre mående, hålla kontroll över sina känslor som vid exempelvis vid förhandlingar.

Kollektivet

Sverige visar inom många lagsporter en fantastisk förmåga att bygga ett kollektiv. Exemplvis kan nämnas Män U21 landslaget i fotboll som i somras tog EM guld i fotboll. De var tippade att komma sist, mycket baserade på att lagets individuella nivå var sämst av all. Någon månad senare gör flicklaget U17 om samma sak och tar EM guld.

Vi lärde oss tidigt att ska vi ta oss ur fattigdom så måste vi gå samman. Vi var tidigt ute med fackföreningsrörelse, nykterhetsrörelsen och kvinnor som gick samman och kämpade för bland annat kvinnlig rösträtt.

Consensus

Den kanske viktigaste egenskapen som vi besitter men som vi själva inte förstår vikten av. Vi skulle enkelt kunna starta en utbildning för alla diplomater i världen och världen skulle bli en mer demokratisk och bättre värld.

Nu tycker många att detta är ett gissel för det är så svårt att fatta beslut, men å andra sidan när besluten väl är fattade är det väl genomarbetat.

Idag är det vi som är rika och kan hjälpa de som har det svårt. Många människor kommer hit och kommer fortsätta att utveckla vår modell än mer. Så har den svenska modellen alltid byggts, av människor från jordens alla hörn. Det kommer ge oss fler verktyg att bli en bättre producerande nation och ställa om till en mer internationell aktör. Så tänk att allt detta började denna dag för snart 400 år sedan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s