Vardagsförsäljning


2015-01-06 22.10.24-3Jag fick ett samtal häromdagen från en distributör från en annan kontinent som behövde hjälp med att hitta ”marknaden”. Många gånger när jag läser om försäljning får jag för mig att det är lika enkelt som att fiska i en laxfarm.

”Det är bara att slänga i betet och håva in fisken”.

Vardagsförsäljning påminner mer om att fiska i havet. Det finns fiskstim där, men det största innehållet är vatten, väldigt mycket vatten och betydligt mindre eller rättare sagt väldigt lite fisk. För att man sk kunna fånga fisk så gäller det att hitta stimmet. Det finns otroligt många som kan vara intresserade av din produkt några färre som kan vara potentiella köpare, men det är få som köper. Det mesta är luft, inger förhoppningar men ska du lyckas med din försäljning måste du identifiera målgruppen för att där hitta kunderna.

Målgruppen kan man definiera i en affärsplan, men sedan gäller det att sälja in produkten till dem. Personen som jag pratade med hade identifierat målgruppen, men hur han skulle sälja in det till dem hade inte fungerat.

När en del produkter säljs måste det finnas starka identifikationsband mellan säljare och kund. Målgruppen måste med andra ord kunna identifiera sig mot den som säljer. Här hade personen i telefonen gått bet i och med att han inte kunde målgruppens språk och många av köparna var dåliga på engelska. På grund av produktens komplexitet och köpgruppens behov av trygghet så rådde jag honom att söka en säljare, som hade gemensamma beröringspunkter med målgruppen.

Många gånger tar man inte upp detta med etnisk mångfald, ålder, kön etc. men det kan vara oerhört svårt att sälja på grund av att jag som köpare vill köpa ”rätt” produkt, och många gånger behöver jag kunna identifiera mig mot den som säljer.

Det handlar inte enbart om att kunna identifiera rätt målgrupp utan identifikation mot den som säljer kan också vara avgörande. Idag görs allt fler affärer via e-handel men ju större investering som krävs av kunden desto viktigare är den personliga kontakten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s