Vinnande team behöver vinnare


2015-11-22 07.56.37-1Det talas mycket om att skapa framgångsrika och en viktig del att komma ihåg är att framgång föder framgång, men för att föda framgång behövs det någon som föder.

Nu senast kan vi se hur vårt landslag i fotboll har klarat av att ta sig till EM i Frankrike 2016, med hjälp av en av världens bästa fotbollspelare; Zlatan Ibrahimovic. Han lyckas att lyfta hela detta lag till en nivå som är långt över mångas individuella kapacitet. Visst fanns det bekymmer under vägen men när det väl gällde lyfte sig hela laget. För vi ska komma ihåg att det är länge sedan som det svenska landslaget i fotboll har haft så många mediokra spelare i sina klubblag, men de har blivit betydligt bättre i landslaget under ledning av Zlatan.

Liknande exempel kan vi finna inom damlandslaget i skidåkning där Charlotte Kalla lyfter de andra, eller Sara Sjöström i simning som lyfter övriga damlandslagssimmare.

Så trots att det är viktigt att vara ett lag, spela som ett lag så kan inte den enskildes prestation helt bortses ifrån. Nej, faktum är att ska du verkligen skapa ett framgångsrikt, vinnande team, behövs det en ”superstjärna”, samt att denne vågar kliva in i en ledarroll fullt ut och göra andra medspelare bättre.

Nu kan man ju undra vad denna idrottsmetafor har med det vanliga arbetslivet att göra?

Visst är det stor skillnad mellan idrott och näringsliv, men det finns vissa saker som är lika. Att bygga vinnande team är en sådan likhet.

Däremot finns det en skillnad och det är marknader. Är din marknad stabil och det finns utrymme för många aktörer så behöver inte alla teamen i ett bolag vara vinnande. För en del team räcker det med att de kan leverera, att det finns balans och harmoni.

Agerar du på en marknad som är turbulent och enbart vinnare och vinster räknas så måste alla delar i teamet vara vinnande.

Att bygga ett vinnande team handlar mycket om att identifiera en Key-person att bygga teamet om. Denna nyckelperson ska både vara skicklig och samtidigt ha egenskapen av att lyfta andra till en ny nivå. Enkelt i teorin men svårt i praktiken. För det finns väldigt många duktiga individualister som är dåliga lagspelare och det finns många lagspelare som är dåliga individualister.

Men jag tror att det svåraste för oss som är väldigt kollektivistisk i vårt tänkande är att ta steget fullt ut. Det handlar inte enbart om att utbilda ledare utan kanske än mer ge personer tydliga nyckelroller för att lyfta ett helt team.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s