Kommunicera mera


2015-11-30 15.40.59Vi lever i ett väl utvecklat kommunikationssamhälle som kanske är lite för mycket för vad vi klarar av. Det sägs att ungefär 1% av alla mail läses, de övriga slängs eller går i spam-lådan. Vi slänger inte mail på grund av ointresse utan för att vi inte orkar ta in mer kommunikation. Som säljare behöver jag förstå detta och för att nå kunden budskapet utformas på ett sätt så att vi orkar ta emot det. Det behöver även visas där vi är mottagliga för att läsa det.

Vi kan likna kommunikation vid ett hus, där väggar, golv och tak är den digitala delen och inredning och växter på utsidan är den analoga. Det är den analoga delen vi behöver för att kunna fästa ihop oss med kunder, men det är den digitala delen vi behöver för att utforma USP, det unika med vår produkt.

Ibland är det nödvändigt att rensa ur den analoga delen för att se själva ”stommen” i kommunikationen. Det kan exempelvis vara en säljavdelning som sliter med en negativ trend och som behöver förstå ”varför vänder det inte”. Oftast fastnar man då i den analoga delen där man försöker pröva det som redan har prövats och som inte alls fungerar, med andra ord blir det ”more of the same”. Behovet av att rensa bort den analoga delen kan även vara nog så viktig när det går bra i ett bolag men där bör det finnas en aktsamhet så att ”flowet” inte bryts.

När jag jobbar med detta gör jag det genom att ställa mig i en ”frågande position”. För det kan vara ganska irriterande att inte kunna bryta olika trender, dessutom inte ens förstå dem, men genom att börja och ställa frågor blir det en annan typ av diskussion än om jag, som en utifrån-kommande person, går in och påstår en massa saker. Frågor som jag jobbar med är exempelvis; hur, vad, när men är frustrationen hög går inte varför att användas, för svaret kan då lätt bli därför, en återvändsgränd. Därför omformuleras frågan ”varför” till ”hur kommer det sig?”.

Det räcker heller inte med ”att skala av ett lager på löken”, nej varje svar behöver mötas med en ny fråga och en ny fråga för att jag ska börja skönja konturen av den digitala delen. Denna del kan liknas med att jag rensar bort allt det som växer utmed väggarna på huset, tar bort inredningen i huset för att slutligen få fram väggar, golv och tak. Sedan kan vi börja inreda igen och plantera nya växter på utsidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s