En bra dag


2013-12-14 09.31.59-3Vårt behov av att tro har alltid funnits men idag är det väl både si och så med det. Vi har svårt att tro på saker som vi inte kan se, däremot tror vi väldigt mycket på profetior som predikas och ett sådant exempel idag är jordens undergång i samband med att jordens temperatur stiger över 2 grader. När jag var ung på 1970 talet var det att oljan skulle vara slut i början av 2000 talet.

Ju mer civiliserade vi blir och ju mer våra samhällen utvecklas blir allt mer komplext. Jag finner ibland en enkelhet i att betrakta tidigare religioner som exempelvis schamanismen. Nu är det inte en religion utan det finns ett antal olika grenar och många är utdöda.

Inom den Nordamerikanska schamanismen som utövades av Indian stammar ansåg man att det fanns fyra fiender. Den första fienden som man var tvungen att besegra var rädslan. För att det lilla barnet ska våga ta ett steg ut i livet måste rädslan förts besegras. Har du besegrat rädslan tillräckligt många gånger och inte stött på några större motgångar kan du börja tro att du är oövervinnerlig. Det var nästa fiende, Högmodet. Högmod i kombination med makt gav den tredje fienden, maktfullkomlighet. Den fjärde fienden var en fiende som inte gick att bekämpa och det var ålderdomen. Man löste det igenom att invänta döden eller att dö i strid ansågs vara ärofyllt. Döden ansågs inte som ett slut på livet utan mer som ett annat tillstånd.

För cirka tio år sedan träffade jag två schamaner från Sydafrika och de berättade om att det var vanligt bland många stammar där att det dukades fram mat till ”tomma” bordsplaceringar. Det var till dem som hade dött men som nu närvarade i en annan ”kroppslig” form.

Vad kan vi lära oss om religioner, tro existentiella funderingar etc?

Det finns mycket som vi kan lära oss av inom olika tros områden. Framförallt utvecklas vi som människor och förstår att urskilja vad som är viktigt och vad som är mindre centralt, något som är oerhört viktigt för nutidens chefer.

Vi kan lära oss att känna rädsla är naturligt när vi står inför någonting nytt och vi måste gång på gång kunna konfrontera den. Ibland förlorar jag men ibland övervinner jag rädslan.

Vi kan också lära oss att trots att jag gång på gång vinner över rädslan och blir enormt framgångsrik så spelar det ingen roll om priset är ensamhet och rädsla för att förlora allt.

Slutligen kan vi lära oss att ibland kommer man att dö för att vinna något annat. Vi behöver kanske inte vara så rädda för det utan mer våga göra det som vi drömmer om och tänka ”this is a good day to die on”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s