Konvertera svarta hål


För några år sedan träffade jag en VD som berättade sin berättade om sin erfarenhet om människor som 2014-03-28 07.03.36tar energi från sin omgivning. Han liknade dem vid ”svarta hål” och det var lite man kunde göra för att förändra dessa personer. I ett företag var det bättre att ”lösa ut dem” än att lägga energi på att få dessa personer att ändra sig; det gick inte, enligt honom.

Jag håller med honom att det är svårt att påverka personer som tar energi från sin omgivning, framförallt när man själv styr denna verksamhet. Som konsult kan jag ha en friare roll och därmed kan jag också påverka och konvertera personer som upplevs som ”svarta hål”.

Personer som tar energi från sin omgivning bär själva på mycket ilska, som kräver energi. Det är svårt att få denna kraft, ilska, att rikta sig i en konstruktiv riktning utan allt mer blir destruktivt. Det är i detta som betraktare upplever att personen i fråga ”tar energi”, tar stor plats och tillför väldigt lite för en konstruktiv utveckling inom ett bolag. Nu är det inte enbart att dessa personer riktar sin ilska inåt, mot sig själv, utan det händer att de är öppet aggressiva mot sin omgivning och än mer upplevs som “explosiva”.

För att jobba med personer som har detta krävs det att man kan närma sig dem. Man behöver även jobba med det som vi är dåliga i vårt land på, nämligen ilska. Ilska är en härlig kraft som är det som leder oss framåt. Ibland kan ilskan ta över förmycket och då kan vår omgivning bli rädd för detta uttryck. Det i sin tur brukar späda på ilskan vilket leder till att den kreerar än mer. Med andra ord är det svårt att närma sig personer som har låtit ilskan tagit över sina liv, för rädslan går i dess ledband och styr i bakgrunden.

En annan del i ilskearbetet är att identifiera vad som triggar igång den. Oftast är personen ifråga rätt så omedveten omkring detta och upplever mer att människor vill en ont eller att man går på minerad mark, som man måste agera emot.

Inom alla bolag, organisationer etc. finns det roller som utvecklas. En del är utvecklade av personer som sedan länge har lämnat, men behovet av att ”någon” inträder i den avlagda rollen är stor. Oftast är det knutet till att chefskapet är vagt och det har utvecklats sig en ledarkultur som inte är konstruktiv för företaget. Att ta på sig en roll som inte man själv är bekväm i kan till en början kännas tryggt för omgivningen men på sikt blir det väldigt destruktivt för personen själv och därmed dess omgivning.

Vill man konvertera ett ”svart hål” till en energigivande stjärna så är det flera olika komponenter som behöver förändras. Dels är det personen själv som behöver lära sig att hantera den kraft den bär på. Sedan behöver omgivningen börja förändringsarbetet med sin egen organisation. Slutligen är det som med mycket att chefer behöver förstå samspelet mellan chef – och ledarrollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s