Ett steg …


2015-06-28 13.13.59För några veckor sedan skulle jag till ett möte och eftersom jag hade god tid på mig så gick jag in på ett café för att jobba en stund. Det var väldigt mycket folk därinne så jag fick dela bord med ett par kvinnor. Det visade sig att de var syskon och att de då och då tog en fika tillsammans i stan efter jobbet. Tiden gick fort och vi berättade om våra respektive jobb. Efter någon timme var det dags för mig att gå vidare till mitt möte.

I den framtida försäljning finns det många idéer men en sak som man inte ska syssla med är kalla samtal.

Om jag går tillbaka till mitt möte, som jag beskrev i början, så började det som ett kallt samtal. Jag kände inte personerna, alla tre hade behov av att sitta och genom att börja prata kunde vi lösa var och ens behov. Sedan övergick inledningen till dialog och utbyte av information. När tiden började ta slut avslutades samtalet.

Jag undrar hur man överhuvudtaget ska kunna träffa någon, prata med någon om ingen tar ett steg framåt. Vad är problemet och varför tycker vi illa om detta?

En grundläggande orsak är att vi människor är lata och bekväma av oss.

Jag skulle kunnat gå ifrån caféet till något rymligare ställe, suttit och gjort det jag hade tänkt mig och sluppit interagera med någon. Nu valde jag inte detta, jag bröt min egen bekvämlighet och jag blev rikligt belönad genom att få ta del av ett möte.

En annan orsak tror jag är kulturell betingat.

Vi svenskar prata ogärna med människor vi inte känner. För några år sedan träffade jag en äldre kvinna som hade bott och gjort sin karriär inom oljeindustrin i USA. Hon frågade mig ”hur gör ni affärer?, för ni pratar ju inte”. Började hon prata med någon i en hiss tittade denne konstigt på henne, som om det var något fel. Hon begrep inte att vi överhuvudtaget kunde få någonting uträttat när vi inte pratade med människor som vi inte kände.

I vårt land är kalla samtal ett begrepp som man inte ska nedvärdera sig till. I andra länder är samtal, samtal. En del mer påflugna än andra.

Så återigen undrar jag; hur ska vi kunna göra någonting om alla väntar på att någon ska ta ett steg framåt.

Ett svar till “Ett steg …

  1. Ping: Steg två | DIMRO INKUBE KB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s