Steg två


2014-01-28 18.28.59-3I mitt blogginlägg ”Ett steg” tog jag upp vikten av att ta initiativ, ta ett första steg för att skapa en dialog, göra sina kalla samtal för att nå kunden. Men hur gör man sedan?

För några dagar sedan satt jag på ett café, jag hade en del tid innan ett möte så därför ägnade jag tiden åt att skriva. En ung kvinna frågar om bordet bredvid mig var ledigt, när jag svarade ”ja” så undrar hon om jag kan hjälpa henne att dra det lite åt sidan så att hon kunde få plats med en barnstol. Denna stol var till hennes dotter som verkade vara runt 1 år. Eftersom jag är en social person så frågade jag kvinnan hur gammal hennes dottern var ”13 månader”, fick jag som svar och vi började att prata om föräldraskap.

Ibland får jag kunder som inte vill vara min kund, inte utveckla en allians så att ett utvecklingsarbete kan komma igång. Dessa personer har oftast fått direktiv från sin chef eller en styrelse att påbörja en förändring av sitt ledarskap för verksamheten behöver det. Själva tycker de oftast att ”verksamheten fungerar tillfredsställande”, och har svårt att förstå detta.

I båda dessa fall behöver man ta nästa steg för att bygga dialog. Det är för många en självklarhet men jag vet att ju mer medveten man är om hur man kliver desto mer kan man påverka resultatet av stegen.

Inom matematiken finns det ett begrepp som kallas för ”minsta gemensamma nämnare”. Det används när man ska addera eller subtrahera två olika bråk tal. exempelvis 1/3+1/4= kan i denna form inte räknas ut, man måste ta fram den minsta gemensamma nämnaren, som i detta fall är 12. 1/3+1/4 kan skrivas som 4/12+3/12=7/12.

Att hitta den minsta gemensamma nämnaren i ett samtal kan handla om i det förstnämnda fallet; föräldraskap och i det andra fallet; tvingas att göra saker som man inte vill, hur känns det?

Ska du lyckas med din försäljning så behöver du bli bra på detta. Efter ett kallt samtal som leder till ett bokat möte så ska du inte gå dit och sälja din produkt. Du ska gå dit och skapa dialog. Hitta ”mgn” och fästa kunden till dig. Ha detta med dig när du möter kunden. Hur är personen klädd? Hur uppträder personen? hur presenterar sig personen? Informationen ger dig svar till ”hur” du ska lägga upp samtalet och skapa dialog. Lyckas du kommer du att få påbörja en säljprocess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s