Hur uppfattas ditt budskap?


2014-03-11 03.16.55-3För några veckor sedan jag på ett lunchmöte där en fördragshållare skulle berätta om sin verksamhet. När han höll på och installerade bildutrustningen var det något fel på ljusprojektorn så bilderna blev gulaktiga. Som tur var fanns det en annan projektor som efter installationen återgav rätt färgåtergivningen.

Hur andra uppfattar saker är ibland något som glöms bort när man själv utformar ett budskap. Man är så ”inne i sitt” att man utgår ifrån att ”det som jag förstår, förstår även andra”. Klart att det finns övergripande ord och begrepp som är allmänt vedertagna, men även där får man vara försiktig.

Jag fick frågan för några dagar sedan av en pensionerad svensklärare. ”Förklara orden ”charm” och ”karaktär””. Nu var jag inte ensam i detta möte utan vi var flera som fick frågan. Den diskussion som startade kom mer att handla om ordens exakta betydelse och hur lätt det var att, även dessa vardagliga ord ”tolkar” vi på olika sätt.

Ordet ”Charm” betyder ”förmåga att behaga(SAOL)”. Det öppnar ju enkelt upp för ”vad betyder det då?”. Ordet ”Karaktär” Betyder ”Skaplynne, själsläggning(SAOL)” och fortsätter samma tråd; ”vad är själsläggning?”.

Som ni märker har jag tagit två ganska vanligt förekommande ord, där det finns en definition av, men som många av oss tar för givet att det även är den gemensam definitionen. Men utifrån den diskussion som jag var i för några dagar sedan så hade var och en en egen definition kring dessa ord.

Märk nu att jag enbart har hållit mig till ord, lägger vi dessutom till bilder så kan tolkningar bli oanade stora.

När man utformar sitt budskap inom ett företag, är det största misstaget; ”så som jag tänker, så tänker andra”. Det andra största misstaget är ”så som jag definierar min omgivning, så definierar andra sin omgivning”. Det tredje största misstaget man gör är att man gör om sådant som inte fungerar, trots att man vet att det är så.

När du nu ska utforma ditt budskap, lyssna på hur andra uppfattar det. Försök att se helheten även när du jobbar med detaljerna. Slutligen; gör det enkelt. När du är färdig med ditt utkast, förenkla det än en gång. För kan du inte förenkla budskapet finns risken för att din ”projektor” återger beskrivningen av dig i ett ”guldskimrande” ljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s