Låt marknaden påverka organisationsstrukturen.


Det finns ofta en diskussion mellan vad som är bäst, i vårt land är självklart ”blandat-är-bäst” och därför brukar alla fel som kan finnas i ett bolag med ”stuprörsstruktur” just skyllas på detta fenomen. Tyvärr är det väldigt felaktigt och företag som har denna inre struktur kan det vara optimalt att bibehålla detta.

Alla marknader ser olika ut och har olika villkor. Dessa villkor brukar även sätta avtryck på företagens inre kommunikation. Ju trögrörligare en marknad är desto mindre rörlighet behövs inom ett bolag. Där passar det utmärkt med ”stuprörs” organisationer. Exempelvis brukar kommunalainstanser se ut på detta viset för de är ensamma aktörer på sin marknad. Marknaden har inget behov av att företag skapar en intern rörlighet, däremot kan personal ha detta behov. Det kan i sin tur skapa bekymmer och i värsta falla skapas det en överrörlighet inom bolaget som är mycket kostsam.

På en rörlig marknad är anpassning lika med överlevnad och där behöver det finnas ett nära samarbete mellan alla personer i ett bolag. På en sådan marknad överlever inte bolaget om det finns ”stuprör” mellan olika delar i bolaget. Här finns det en risk för att man blir ”struktur skygg”. Att strukturer dödar energin och det enda som får råda är ”May the force be with you”. Det leder fram till att personal förr eller senare kommer slitas isär för att bibehålla företagets flexibilitet.

Jag brukar råda företag att utveckla organisationsstrukturer som samspelar med den marknad som de agerar på. Varje organisationsstruktur har sina fram och baksidor men oftast är de utvecklade i samspel med den egna marknaden och det är därför som de ser ut som de gör. Exempelvis kan  devisen ”riv stuprören” inom en organisation bli lika fel som att göra sin egen Granola av allt det man tycker om, skinka, ost, kaviar etc. resultatet blir väldigt oaptitligt, för att ingredienserna samspelar inte med helheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

För oss som gillar försäljning och marknad

Tankar och ideér om försäljning, marknad och sociala medier

News

Music for every moment.

Ekonomistas

Nationalekonomer om samhället, politiken och vetenskapen

Berits åsikter

Välfärdspolitiska tankar

Mindstretching Sverige

Personlig utveckling, Ledarskap, Grupputveckling & Workshops för företagare

Storytellers.se

STORYTELLING I OCH OM ORGANISATIONER

adocus

A great WordPress.com site

Dillsmak

- ett projekt för en bättre attityd

Silicon Valley Global Network

Connecting Entrepreneurs on the Cloud

VentureBeat

News About Tech, Money and Innovation

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

Ian Daniel Stewart

That's me. This is my blog.

NewsFeed

Breaking news and updates from Time.com. News pictures, video, Twitter trends.

Whatever

THIS MACHINE MOCKS FASCISTS

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Uppodlarna - Ekologiska Lantbrukarna i Uppland

Uppodlarna ska främja och sprida kunskap om det ekologiska lantbruket och tillvarata de ekologiska lantbrukarnas intressen.

%d bloggare gillar detta: