Vårt logiska tänkande men ologiska handlande.


2013-11-13 15.52.00-2För några dagar sedan skulle jag iväg på ett morgonmöte norröver och var tvungen att ta bilen. Självklart kom jag ut på Essingeleden och den är som den brukar vara vid 8 tiden, det pendlar mellan stillastående och trögrullande. Nu är detta inget unikt för Stockholm utan vi kan finna samma fenomen i snart varje mindre stad runt om i världen. En del städer är det mer eller mindre en parkeringsplats.

Men varför är det på detta viset?

Till viss del kan de förklaras vid att det är för många bilar i förhållande till den yta som finns tillgänglig, men än större faktor är våra körbeteenden. Om vi leker med tanken att alla håller sig i sin kö, inte kör om så kommer en rörelse framåt att uppstå. Problemet är att vi tycker det går för långsamt och vi vill komma snabbare fram, vilket leder till att flödet som finns avstannar till och ifrån på grund av att vi måste bromsa.

Vi människor har lätt att tänka ut saker men svårt att följa det på grund av att vi är slavar under våra emotionella delar. Vårt tänkande ligger i den analytiska delen av hjärnan medan utförandet styrs från andra områden.

En annan central del när vi agerar är att vi inte kan agera utan att sätta våra egon i centrum. Ibland så upplever vi att vi gör saker för att tillfredsställa andras behov och på sikt blir det ganska jobbigt. Mitt mående påverkas, jag kan bli lättirriterad etc. med andra ord så tar de emotionella områdena allt mer min vardag och slutligen påverkar det mitt aktionsmönster.

Under 2000 talet har vi genomgått en digital revolution och den trafik av kommunikation vi har idag har aldrig varit större. Det ökar också agerandet ”fort och fel” mycket utifrån att vi får allt svårare att se vad som är akut, centralt och ovidkommande. Många gånger får logiken stå tillbaka och agerar vi för akut utifrån situationens art, med andra ord tar våra emotionella impulser över. De företag som kommer att klara sig är de som kan hålla ”huvudet kallt” och jobba analytiskt.

Framöver kommer trafiken av kommunikation omkring oss att öka än mer och vårt agerande kommer allt mer att styra av emotionella impulser. De företag som kommer att klara sig är de som kan hålla ”huvudet kallt” och jobba analytiskt. Genom att vi börjar bli medvetna om hur vi är konstruerade så har vi möjlighet att kunna påverka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s