Tron på att kunden har makten


2015-10-11 07.36.16-32009 kom det en film som på svenska fick titeln ”familjen Jones”. Det handlade om en familj som flyttar in i en mindre stad i USA. Nu visar det sig att familjen inte är en vanlig familj, utan familjen består av fyra stycken marknadsproffs, som ska ”placera produkter” runt sin omgivning. Ungdomarna i sina skolor och föräldrarna i hemmet och på sina jobb.

I det allt mer ökade kommunikationsflöde som vi möter så börjar vi få allt svårare att ta in olika budskap. Det är cirka 1% av alla mail som läses resten når inte fram. Det innebär att vill du få ut ett budskap till personer så är det svårt, vill du sedan att denne person ska köpa din vara är det än svårare, för kunden vill allt mer känna ”att denne äger sin egen köpprocess”. Med andra ord stämmer det dåligt att kunder får allt mer makt över sina inköp. Däremot är det sant att kunden måste uppleva en större kontroll över sina inköp, men företagen styr än mer idag över kunden än tidigare.

Att ”äga sin egen köpprocess” innebär att jag som konsument upptäcker att jag har ett behov som jag själv vill bestämma över och så småningom lösa genom att köpa det som saknas. Tidigare byggde mycket av försäljningen på att kunden blev upplyst och då gjorde sitt köp, men idag är kunder välutbildade och vill allt mer ”äga” denna process.

Orsaken är i mångt och mycket att kommunikationsbruset, som vi har omkring oss, har gjort oss ”överkänsliga” mot intryck och vi stänger av allt mer. Därför blir jag som kund så snabbt ointresserad om jag märker att du försöker sälja något till mig som jag inte har behov av. Det innebär att jag som säljare/marknadsförare måste in mycket tidigare i kundens köpprocess. Jag måste vara med från början innan kunden upplever behovet.

Kommer vi se mindre av detta? knappast. Vår levnadsstandard bygger på en ökad konsumtion, samtidigt som vi allt mer värjer oss för ”säljare som öppet vill sälja”. Därför är jag helt övertygad om att i många företag kommer marknadssidan samt försäljningssidan gå samman och i framtiden kanske ha ett gemensamt namn.

Nästa gång du läser ”kunden har makten”, minns att avsändaren är en byrå som har ett uppdrag; att få dig att konsumera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s