Kommunikation ansikte mot ansikte är det bästa sättet att förmedla information


IMG_1089-0För snart 15 år sedan kom jag i kontakt med systemutvecklingsmetoder som går under samlingsnamnet Agil. Framförallt blev jag intresserad av att utveckla redskap för kulterna i bolag som jobbade utifrån detta. Tills idag har mycket hänt, framförallt på tekniksidan, däremot finns det fortfarande delar som vi behöver bli bättre på. Framförallt gillar vi människor att ”gena” när vi kan och dessa förändringar leder oftast till att följsamheten minskar.

En hörnsten när det gäller att bygga upp företagskulturen inom bolag som jobbar agilt är det som står i rubriken. ”Kommunikation ansikte mot ansikte är det bästa sättet att förmedla information, både till och inom teamet”. Kan låta som en självklarhet för några medan andra tycker att det stämmer dåligt. När vi ser varandra i samtal har vi förmåga att både lyssna och läsa kommunikationen. Däremot krävs både träning i att paketera kommunikation som ska förmedlas och att lyssna på den. Här hör jag ofta att vi blivit dåliga på att lyssna, men tyvärr är det många gånger lika illa ställt med paketeringen, vi har en förmåga att ”över-uttrycka” oss.

Ett bra sätt att lära sig paketera kommunikation är att få insikter kring varför man bör använda sig av projektverktyg som lägger grunden till en dokumentationsvana. I Agila miljöer är detta väldigt centralt eftersom krav på hög flexibilitet kan leda till strukturförstörelse och tillslut kommer leveranser att bli lidande. För du lever i en miljö där det är oerhört viktigt är att göra kunden nöjd genom tidiga och regelbundna leveranser. Jag möter ofta bolag som har projektverktyg men medarbetare har ingen djupare förståelse i ”Varför” man gör detta, vilket i sin tur kan påverka leveranser.

Team som organiserar sig och sitt arbete själva, ger bäst problemförståelse, arkitektur, design är vinnande team. Samtidigt är teamen beroende av självgående och ansvarstagande medarbetare som behöver utrymme. Ibland kan det vara en svår balans mellan team och individ och här har en bra ledare ett väldigt stort ansvar för att lyckas.

Ett annat stort ansvar som en ledare har är att verka för uthållighet; teamet skall kunna upprätthålla jämn arbetsbelastning så länge som behövs. Här ser man tyvärr allt för ofta att flexibiliteten blir lika med snabbhet och inte följsamhet. Minns att kommunikation ansikte mot ansikte är det bästa sättet att förmedla information på. Det är sällan som ursprungsuppdraget ser likadant ut över hela processen, utan det händer att det förändras.

Slutligen kom ihåg att göra saker, processer, möten etc. enkelt. Låt enkelheten få råda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s