Modernt ledarskap


2011-10-01 17.46.02Det pratas mycket om Chefer vs Ledare som om det skulle finnas motsättningar mellan dem, eller att det skulle vara någon slags strid som ska utkämpas. ”Chefer bränner ut sina anställda medan Ledare tänder en låga”. Detta är tyvärr en oerhört dödfödd inställning att ha och skapar inte en utvecklande diskussion. Däremot är det i bolag, där man särskiljer dessa två roller, många gånger väldigt dåligt arbetsklimat.

Chef och ledare har olika områden som den styr över och i ett välmående bolag finns det en balans dem. Chefer utses av det formella systemet, styrelsen, VD etc medan ledaren får eller tar sitt mandat från medarbetare. I många fall är chefer och ledare samma personer men ibland kan det finnas informella ledare som inte har något chefsansvar. Det kan i fåtal fall vara bra men det finns många exempel där detta är väldigt dåligt.

När marknader blir rörliga behöver bolagen visa på samma följsamhet. Ju mer flexibelt ett bolag blir desto mer påverkar det bolagens inre strukturer. Man kan exempelvis se att möten på alla nivåer blir färre och kortare. Medarbetare uttrycker ofta ett minskat behov av chefer däremot söker många en ”stark ledare”. Men jag vill påstå att båda rollerna behövs men har olika områden.

Det centrala för ledaren:

 • Är motiverad och kan motivera andra.
  • Detta för att hålla uppe energin,
  • När det tar emot.
 • Kan driva eller bromsa gruppen.
 • Kan gå in och vända nedåtgående trender.
 • Kan mer om helheten i bolaget.
 • Ger medarbetare eget ansvar och utrymme att växa i.
 • Kan ge feedback

Det centrala för chefsrollen, i flexibla miljöer, är att bygga och anpassa strukturer. För det är oerhört viktigt att man som chef kan ge förutsättningar för team/medarbetare att kunna verka så oberoende som det går. I strukturen ingår exempelvis

 • Finns det affärsidé som uttrycker ett kunderbjudande och som visar på det unika, USP, tillskillnad mot konkurrenter.
 • Finns det rapportsystem för uppföljning av mål?
 • Finns det systemiska processer för förändringar på omvärlden, t.ex. kunders förändrade behov?
 • Finns det ett kontinuerligt utvecklings- och förändringsarbete som en naturlig del i hela verksamheten för chefer och medarbetare.

Ska du lyckas på en turbulent marknad behöver det finnas en balans mellan chef- och ledarrollen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s