Passion och hårt arbete


2013-11-24 08.34.10-3”Passion och hårt arbete” fick jag som svar, vid ett möte med en säljare i förra veckan. Jag hade frågat henne om vilka framgångsfaktorer som hade varit centrala för henne. Nu blev jag inte så förvånad över detta svar utan jag skulle gissa på att det är det vanligaste svaret idag från denna yrkeskår. Jag tror säkert att ”passion” samt ”hårt arbete” behövs men jag vet att detta inte räcker för att bygga framgång.

Närvaro

En bra säljare har en total närvaro vid möten, ”självklart” säger många men tyvärr är detta en bristvara idag. Förutom alla digitala hjälpmedel, främst smartphone, som kan störa ett säljmöte, är många så upptagna av nästa möte att jag som kund inte känner mig ”unik”. Att vara i ”nuet” handlar mycket om att lägga allt fokus i detta möte och våga vara nyfiken.

Trygghet

För några år sedan träffade jag en chef som sa att ”mitt varumärke är att ta ansvar, för genom att jag tar ansvar vid möten sprider det sig ett lugn vilket lägger grunden till bra möten.”

Ta ansvar handlar om allt från strukturen på mötet till innehållet. Ett exempel är att har du inte varit tydlig med hur länge mötet ska pågå, kan jag som kund känna mig bortvald om du ”måste bryta för nästa möte”. Du har med andra ord ”inte tid” för mig, eller jag är ”mindre värd” för dig än kommande kund.

Jag har nu tagit upp två områden som framgångsrika försäljare gör utan att de kanske lägger allt för stor vikt vid betydelsen av dessa. Men de är oerhört centrala om man ska kunna bygga en dialog.

Passion är något som ger bränsle i en dialog, hårt arbete är en del av livet, men utan struktur blir det ingen affär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s