När vi trillar


2014-09-10 06.19.32-3För några veckor sedan satt jag på ett café och väntade in en kund för ett kommande möte. Jag såg ut genom fönstret och såg några barn leka med en ballong. När jag såg detta kunde jag känna igen mig själv som barn i denna lek och känna den glädje det gav.

När jag som vuxen ser tillbaka på mitt eget liv så slår det mig att jag har haft som mest roligast har det varit i skeden när jag inte har varit förberedd. Nyfikenheten, som barnet har med sig från födseln, har fått styra och då har stunder av lycka infunnit sig. I vissa perioder i livet har tillgången till nyfikenhet varit låg, och dessa perioder har varit tyngre. Eller rättare sagt har nyfikenheten funnits hela tiden men jag har inte ”sett” den. Sedan ett antal år tillbaka är den ett resesällskap vilket gör att vardagstristessen kan betraktas på ett nytt sätt, och därmed finns lyckan att tillgå.

Det som jag har gjort mer och mer de senaste åren är att försöka ge nyfikenheten ett stort utrymme. Ett sätt är att försöka radera ”hårddisken”, mitt minne, inför möten och ställa mig frågan ”Vem är du?”. Det är inte svårt när det gäller personer som jag aldrig har mött, men när det gäller mina närmaste, kollegor eller återkommande kunder är det däremot svårare. Mina minnen är den största utmaningen att försöka neutralisera och återigen vara nyfiken som vid det första mötet.

Nyfikenheten kan även användas omvänt, där den kan berätta saker för mig. Exempelvis om jag kommer in på ett möte och jag efter en stund finner det helt ointressant, nyfikenheten är ”stendöd”, då är det något centralt som saknas. Det kan exempelvis vara en otydlig dagordning, tillkrånglat språk, ointresserade deltagare etc. jag brukar försöka påverka det som saknas, går inte det brukar jag försöka avsluta mötet och gå vidare.

Lycka är oerhört viktigt men det är svårt att ”träna sig till det”. Nej det handlar mer om ett synsätt, hur du betraktar dig själv och livet. Hur pass mycket allvar du tar dig själv på. Som barn tror man bland annat att bli vuxen är det samma som att bli allvarlig och lite tråkig. Det är i viss mån sant, det är lätt hänt att vi blir allvarliga och tråkiga om vi börjar ta på oss ett stort ansvar och tar oss själva på förstort allvar. Det handlar om att kunna hantera detta och då och då släppa ansvaret.

I spåren av lycka och nyfikenhet följer misslyckande. Som barn gjorde jag det ofta, trillade. När det hände grät jag en stund sedan reste jag mig upp och snart var leken igång. Jag brukar tänka att trilla-misslyckas, är något vi är födda att klara av. Däremot slutar vi att ”trilla”, då gör vi någonting fel. Vi vågar allt mindre och slutligen vågar vi inte utmana livet utan går och väntar på döden.

Strax, innan kundmötet, tänker jag att ballongen som barnen leker med är ett bra träningstillfälle. När du märker att det roar dig har du börjat lära dig att ”trilla” igen och då kan du åter ”fånga dagen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

För oss som gillar försäljning och marknad

Tankar och ideér om försäljning, marknad och sociala medier

News

Music for every moment.

Ekonomistas

Nationalekonomer om samhället, politiken och vetenskapen

Berits åsikter

Välfärdspolitiska tankar

Mindstretching Sverige

Personlig utveckling, Ledarskap, Grupputveckling & Workshops för företagare

Storytellers.se

STORYTELLING I OCH OM ORGANISATIONER

adocus

A great WordPress.com site

Dillsmak

- ett projekt för en bättre attityd

Silicon Valley Global Network

Connecting Entrepreneurs on the Cloud

VentureBeat

News About Tech, Money and Innovation

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Ian Daniel Stewart

That's me. This is my blog.

NewsFeed

Breaking news and updates from Time.com. News pictures, video, Twitter trends.

Whatever

THIS MACHINE MOCKS FASCISTS

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Uppodlarna - Ekologiska Lantbrukarna i Uppland

Uppodlarna ska främja och sprida kunskap om det ekologiska lantbruket och tillvarata de ekologiska lantbrukarnas intressen.

%d bloggare gillar detta: