Våga bryta rutiner


2016-03-14 05.54.18-3För några veckor sedan träffade jag en kvinnlig entreprenör, som hade lyckats väl med sitt jobb men trots alla framgångar började hon känna att ”allt gick på rutin” och det var inte lika roligt längre. Nu är detta inte unikt för denna person utan jag upplever att allt fler upplever en ökad tristess i alla de rutiner som vi skapar.

Jag tror att vi behöver komma ihåg att vi är en djurart som på samma sätt som alla andra arter lever i fasta rutiner och har svårt för förändringar. Det är en väldigt central grundstruktur för oss. Sedan kan det bli förmycket av den och frågan är då vad vi kan göra åt det.

En del hävdar att ”själv-områden” så som självförtroende, självkänsla, självbild etc. ska vara högt för att du inte ska bli en del av din egen tristess. Det påstås att man kan träna upp dessa områden, på samma sätt som med kondition. Samtidigt är alla ”själv-delar” komna ur de emotionella områdena dit tankekrafter inte når, utan jag tror mer att boosta alla ”självområden” ofta leder till ett ”upplåst jag”, eller kanske ett ”false self”.

I takt med att allt fler tycks må sämre där många upplever att man sitter i ett ekorrhjul, så har vi allt mer börjat beskriva våra känslor som digitala företeelser, ”det finns bra och dåliga känslor”. Tyvärr är känslor inte styrda utifrån värderingar utan är; känslor. Vi har blivit utrustade med dem för att vi ska klara av att hantera olika situationer genom livet. Till och med känslor som skam och svartsjuka fyller sina ”funktioner”, trots att de kan vara oerhört jobbiga att uppleva.

Jag möter också många som tycker det är svårt att berätta för vänner, bekanta, släkt, nära o kära; hur man mår. När man väl börjar tala är inte alltid lyssnandet där. Kommentarer som ”ryck upp dig” är väldigt vanliga och upplevelsen blir mer ”ingen orkar lyssna på mig”. Vi fostras mycket utifrån ”den gyllene regeln” men vi har svårt att leva efter den, mycket beroende på att vi inte är de mest snällaste djuren på vår jord. Om vi leker med tanken att en likartad djurart som oss skulle uppstå på denna jord så är jag helt övertygad om att vi snabbt skulle försöka utrota den. Med andra ord är människan som djur är inget man vill möta en mörk kväll. Som tur är har vi ett intellekt som förhindrar oss ifrån att vi slår ihjäl varandra. Men trots allt har det nog hänt att man har sagt ”saker vid fel tillfälle” och då fått en ”blick som kan döda”.

När jag sitter och lyssnar på entreprenören mitt emot mig så tänker jag att det finns så mycket att förlora genom att bryta de rutiner som vi människor är bra på att bygga upp. Trots allt är detta en del av livet; att skapa förändring och vi är rustade att klara av detta.

Jag tror att vi kan lära oss mycket av barnen. De byter ständigt mönster och det de ofta kan uttrycka är att ”rädslan” får styra. Nu tror jag inte att det är en framgång att följa sin rädsla utan det handlar mer om att våga resonera med den. Rädslan är själens försvarsmekanism på samma sätt som smärtan är kroppens försvar. När vi tillåter oss att börja lyssna på rädslan får vi förmågan att reflektera, ifrågasätta och därmed bryta våra rutiner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s