Följsamhet mot kunder är lika med överlevnad.


20140329-102322.jpgAtt vara följsam mot kunder blir allt viktigare på alla marknader och orsaken är den ökande konkurrensen. Om exempelvis en kund kommer i konflikt med en leverantör så finns andra leverantörer att vända sig till. Så för de flesta bolag blir följsamhet mot kunder är lika med överlevnad.

För att kunna följa kunden fullt ut behöver ett antal olika områden fungera. Om något område fungerar sämre kommer det att slå tillbaka på relationen mellan kund och leverantör. Är marknaden dessutom ung, omogen eller i stor omvandling blir det än viktigare att dessa områden fungerar, annars går bolaget under.

Det första området som man brukar landa i är mål. Det är inte att enbart sätta målen som är utmaningen utan att medarbetare och chefer förstår, accepterar och anpassar målen till sina egna arbetsområden.

Nästa område är samarbete, allt samarbete både internt och externt. Hur man lyckas skapa synergier mellan avdelningar, människor, chefer-medarbetare etc. men det är även hur man utnyttjar olika resurser maximalt och kostnadseffektivt som möjligt. Det förstnämnda, hur man kan nyttja resurser kan vara knepigt, däremot är kostnadseffektiva sätt mer problematiska för där kommer även olika personers attityd in. Därför behöver man riktlinjer som skapar ett likartat tänkande omkring detta.

Samarbete externt för B2B företag handlar om kedjan producent-distributör-leverantör-återförsäljare. Är en del i denna länk vag så kommer det att påverka kunden och därmed kan denne gå till en konkurrent.

Kundrelationen är central och så enkla saker som att ”hålla vad vi lovar” är avgörande när man bygger förtroende. Självklart, kan man tycka, men tyvärr är det inte så utan det räcker med att någon i kundledet brister i denna fråga så påverkas förtroende.

Kompetens är viktigt men inte enbart den inlärda kunskapen. Erfarenhet, lärande av andra och hur man ska tillämpa sin kunskap är många gånger minst lika viktigt.

Slutligen är motivation motorn i systemet. Det räcker med att en person inte känner sig motiverad, så påverkar det alla omkring. Här har ledaren en oerhört stor roll för att kunna motivera och se till att överenskomna mål verkligen nås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s