Se, lär och pröva


2014-08-04 05.15.46-3För några dagar sedan stod jag i en hiss tillsammans med, för mig, okända personer. Framför mig stod en kvinna med en barnvagn där det låg ett litet barn på rygg. Barnet betraktade sin omgivning och efter en stund möttes våra blickar. Det märkliga med barn, som ännu ej har utvecklat ett språk, är att de tar in mycket av sin kommunikation genom sina sinnen. Tuggar på saker, betraktar saker, lyssnar aktivt på ljud etc. Detta barn var inget undantag utan ”låste fast mig” med sin blick.

En av de första sakerna vi lär oss är att betrakta andra hur de gör och sedan försöka upprepa detta. Det kallas för att härmas och anses vara en av de viktigaste byggstenarna när vi utvecklar vår kommunikation. När vi sedan lär oss att ta in kunskap på andra sätt så tappar vi ibland denna förmåga eller rättare sagt så lägger vi denna förmåga åt sidan.

För några år sedan jobbade jag med ett industriföretag som producerade egna produkter till olika bolag. De produkter som man tillverkade gick ibland sönder och då anlitade bolaget som hade köpt produkten egna tekniker, som fick i uppgift att åtgärda felet. Det producerande bolaget som jag jobbade med blev sällan tillfrågade om de kunde hjälpa till, fick de frågan så hänvisade de detta till ett bolag som kunde sköta detta. Vad vi då tog fram var ett service avtal som är vanliga i IT branschen, men som i denna bransch var mer ovanligt. Genom att betrakta en annan bransch kunde vi ta fram en ny tjänst, som i sin tur ledde till att vinstmarginalen ökade och kundsamarbetet stärktes.

Ofta träffar jag bolag som ska ”uppfinna egna saker” men det finns redan modeller omkring oss som vi kan låna ifrån och anpassa till vår egen verksamhet. Den största förmågan till anpassning, som för många företag idag är fråga om överlevnad, finner vi i naturen. Om vi exempel ska ta fram en aggressiv marknadsföring, varför inte lära av rovdjurs beteenden för att se hur de lyckas. Sedan är olika rovdjur anpassade till sin ”marknad” för att kunna överleva.

Men det första steget börjar alltid med att betrakta, på samma sätt som barnet ”låste min blick”, tanka ur information för att lära sig något. Sedan omvandla detta till sitt eget för att slutligen pröva den nya kunskapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s