Att mäta verkningsgrad i företag


2013-12-26 19.45.41Att vara kostnadseffektiv och följsam mot kunder blir allt viktigare för alla bolag. Orsaken varför det är viktigt att vara följsam beror på den ökande konkurrensen. Om exempelvis en kund kommer i konflikt med en leverantör så finns andra leverantörer att vända sig till. Så för de flesta bolag är följsamhet mot kunder lika med överlevnad.

Man kan likna ett bolag vid olika delar i en motor, där varje del är betydande för dess funktionalitet. Det finns även detaljer i motorn som man kan förbättra och därmed öka verkningsgraden. På samma sätt är det med ett företag, att varje ”del” går att utveckla för att verkningsgraden ska bli bättre. Kostnadseffektiviteten blir allt bättre om verkningsgraden i ett bolag ökar.

Det bör även påpekas att i ett sådant här arbete behöver man förstå och förhålla sig till begreppet ”bäst”. Att vilja vara bäst, bli bäst etc är en drivkraft som vi föds med och som har hjälpt oss igenom årtusende av vår evolution, och det är inte konstigt att vi kräver detta från vår omgivning. Däremot står vi inför en alltmer komplex, digitaliserad omvärld som kräver att vi människor måste behärska många olika områden, där vi behöver vara ”good enough” och mer kunna behärska komplexiteten.

När man går in och mäter verkningsgraden i ett företag är det ett antal områden som man mäter som exempelvis hanterbarhet. Hanterbarhet kan tyckas vara självklart men tyvärr är det inte så. Jag ser ibland förfrågningar om ”bästa” CRM systemet och jag kan säga att de flesta system är tillräckligt bra men de är utformade i olika miljöer och passar därmed olika företag. Men den stora utmaningen för många företag är att börja använda ett sådant system digitalt. Det finns många som dubblerar dessa system med egna analoga lösningar, med andra ord skrivs det ned mycket information på block.

Det är med andra ord inte en produktfråga utan mer handlar det om vana, attityd och utbildning. Sedan kanske det inte räcker med ett CRM system för krävs det att man är flexibel och snabb så måste man många gånger även använda sig av olika projektverktyg. Oavsett vilka nya verktyg man kommer att använda så kommer det att skapa hinder för användaren om man inte får det förklarat, varför det ska användas, utbildas och förstår själva syftet med det. det sistnämnda är INTE samma sak som att få förklarat varför man ska använda verktyget. Om dessa saker inte fungerar leder det till att olika verktyg börjar skapa hinder som blockerar en utveckling av verkningsgraden i detta område.

Som jag nämnde i början av texten är det fler områden man mäter men jag tänker inte gå in mer på dessa i detta inlägg förutom ett område som är själva motorn i systemet, och det är motivation. Det räcker med att en person inte känner sig motiverad, så påverkar det alla omkring. I detta område har ledaren en oerhört stor roll för att kunna motivera medarbetare och se till att överenskomna mål verkligen nås. Medan i många andra områden är det ett större ansvar på den enskilde individen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s