Vinnande företag i framtiden


2015-07-11 13.20.43-2Vad är oddset på att få krona eller klave när man singlar ett mynt? fithy-fithy borde det vara med det påstås att det är 51-49 till fördel för den sida som ligger uppe när myntet singlas. Det första antagandet utgår från ett matematiskt perspektiv medan det andra genom praktiskt genomförda kast. Vad som fångade mitt intresse för detta påstående är konflikten som uppstår i det teoretiska och vad som sedan sker i praktiken.

Vi har under årens lopp mer och mer blivit varse om att effektiviteten måste höjas på våra arbetsplatser. Det logiska är att höjd effektivitet är lika med ökad omsättning, men blir det verkligen så? Jag har sett många exempel på när höjd effektivitet innebär mindre arbetsglädje och med det sjunkande resultat. Där har med andra ord ”inte ett plus ett blivit två” utan någonting negativt.

Hur kommer det sig då att det som ser så bra ut i teorin fungerar så dåligt i praktiken. Svaret är enkelt. Människor, djur och allt annat levande väsen på denna jord är inte två dimensionella varelser som lever i ”två dimensionella” system. Utan vi är komplexa varelser, som lever i komplexa miljöer och när vi möts uppstår en komplexitet som är svår att beräkna. Det innebär att många av de ”två dimensionella mätmodeller” som används för att mäta effektivitet i bolag ofta enbart mäter ett mycket snävt område och säger väldigt lite om helheten. En sådan ”mätmodell” kan påstå att jorden är platt, för den mäter det som vi ser framför oss, medan vi vet att jorden är rund.

Eftersom vi är komplexa varelser behöver vi förstå varför vi ska agera på ett visst vis. Vi behöver en insiktsbaserad kunskap för att kunna agera. Är den miljön som vi ska arbeta i väldigt komplex behöver insikten fördjupas. Tyvärr är mycket av den kunskap som idag lärs ut kunskapsbaserad, vilket gör att många företag hamnar i ett ”beroende” till sina konsulter. Det blir tydligt när mans er kostnader för exempelvis ledarutbildningar, där vi aldrig tycks bli ”färdigutbildade”.

Men det svåra med insiktsbaserad kunskapsutlärning är att det tar tid och är tålamodsprövande. En paradox är dock att kunskapen om kunder för det mesta är störts hos dem som jobbar närmast kunden, men de strategiska besluten fattas oftast hos dem som står längst ifrån, ledningen. Inom många företag löser man detta genom hot och belöning. Ökade provisioner och förmåner om man säljer mer eller ”samtalet”, uppsägning, om man inte säljer utifrån de mål som är satta. Däremot ”tappar” man den insikt som finns omkring kunden eftersom denna kunskap inte värderas. När personen, som jobbar närmast kunden slutar, tar denne med sig denna kunskap när den går ut genom dörren. Bolaget mister detta och den nye personen får återigen börja bygga upp detta.

Inom idrotten har man för länge sedan förstått människans komplexitet, och samtidigt är det en värld där enbart segrar räknas. När Tyskland vann fotbolls-VM 2014 var det inte på grund av att de var individuellt skickligare än de andra lagen. Nej, det berodde på att alla spelarna hade en väldigt djup insikt kring sitt spelsystem. När de slog Brasilien i semifinalen med förkrossande 7-1 var det väldigt tydligt att ett lag förstod detta och ett lag som inte förstod någonting.

I framtiden kommer vinnande företag vara de som förstår vikten av insiktsbaserad kunskap. De som lyssnar på kunderna, som skapar företagsstrukturer för att kunna ta in kunskapen om kunderna och sedan kan integrera den i sin organisation. Självklart kan tyckas för många men tyvärr så ser verkligheten inte alls ut så. För då krävs det tydliga strukturer, karismatiska ledare som vågar ta förluster för att vinna och medarbetare som är beredda att fatta egna beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s