Vad gör du för att ta dig härifrån


20130808-100841.jpgI filmen ”the Stanford Prison Experiment” är det en fängelsepräst som frågar en intern ”Vad gör du för att ta dig härifrån. Du måste ta kontroll över ditt liv”. Denna film handlar om ett experiment där man studerar hur goda individer kan begå grymheter mot sina medmänniskor. Allt utspelar sig i en fiktiv fängelsemiljö där alla deltagare i testet är studerande som aldrig haft problem med rättvisa. Däremot har fängelseprästen jobbat i många år på olika fängelser och han vet att tar du inte kontroll över ditt liv kommer du att gå under i denna miljö.

Repliken fastnade efter filmen och för mig blir den blir väldigt aktuell när jag minns de arbetsplatser där personer upplever dessa som fängelser. Det är inte alltid att det är ”dåliga” miljöer men däremot upplever många att det är svårt att ta sig ifrån denna arbetsplats. Ofta slutar detta med utbrändhet, stress och en tilltagande sjukfrånvaro.

Den lösning som många företag idag tar till för att få bukt med de ökade sjuktalen är att utbilda chefer till att bli bättre ledare. Självklarheter som meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet är på många arbetsplatser inte alls självklara. Vi vet att när dessa områden inte fullt ut fungerar kommer det att påverka vårt mående.

Detta experiment lade sedan grunden till det som kallas för ”the lucifer effect”. Grundtanken i detta är att vi människor antingen väljer roller eller tilldelas roller i ett system. Inom ramen för detta kan vi göra bra eller dåliga saker. Vårt omdöme och moraliska kompass kan med andra ord påverkas utifrån den rådande norm som finns inom gruppen. Vi har sett det vid ett flertal tillfällen inom exempelvis vården, där man har läst om olika vårdskandaler. Ofta har då ansvaret fallit på den enskilde medarbetaren eller de chefer som har funnits, men att komma tillrätta med den typen av problematik är mer komplex än så.

För att börja bryta destruktiva gruppmönster på en arbetsplats kräver ett antal olika insatser. Dels behöver man börja medvetandegöra de olika roller som finns. Olika handlingar behöver kopplas till konsekvenser, med andra ord är det fullständigt fel att börja prata om värdegrunder i detta skede.

Slutligen behöver vi försöka förlåta för att kunna gå vidare. Följa den replik som prästen i början av denna artikel nämner; ”vad gör du fört att ta kontroll över ditt liv? Vad gör du för att ta dig vidare?”. Med andra ord har vi ett väldigt stort eget ansvar över våra egna liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s