Gör dina konkurrenter till partners


2014-10-13 19.43.01-1För många år sedan var jag med i ett affärsnätverk där personer från konkurrerande verksamheter inte kunde vara med i samma nätverk. Det fungerade i vissa avseenden men ibland så blev det inte alls bra. Ett sådant tillfälle där denna idé inte alls fungerade var i det nätverk jag var med i. Problemet var att ett tryckeriföretag hade många tjänster på marknadssidan, vilket innebar att när andra företag med tjänster för marknadssidan ansökte för att bli medlem, blockerade tryckeriföretaget dem. Denna ”låsning” började sedan sprida sig till var och en så viljan till att ge och dela med sig dog ut allt mer, vilket ledde fram till att detta nätverk dog ut.

För några dagar sedan hade jag ett möte med några konsulter där en berättade att den största lärdomen han har fått som företagare är att se sina konkurrenter som partners. Han förklarade att kan man börja betrakta andra som partners ökar förmågan till att ge och hjälp andra. Jag ser ju att vi är idag så specialiserade med snäva kunskapsområden så det är omöjligt att kunna allt.

Jag har funderat mycket över detta med att inte ha konkurrenter bredvid sig utan mer se dem som hot, eller mer se konkurrenter som partners. Bland stora bolag ser man ofta att konkurrensen är knivvass, men för mig är det en gåta när småföretagare hamnar i samma tänkande. För vi vet ju alla att vill jag ta in stora ordar ökar chansen för detta om flera aktörer kan samverka.

Är du intresserad av att bryta detta så börja ”Think Big”. Se över ditt produktsortiment och börja utveckla produkter som har högre marginaler, dyrare och där du inte fullt ut själv kan klara hela leveransen. Tillåt dig att ”bli beroende” av andra företagare. Det du vinner är en större stabilitet, du har mer att erbjuda och du står inte ensam när problem dyker upp.

Hade exempelvis tryckeriföretaget, som jag berättade ovan om, förstått detta hade alla påverkats positivt utav detta. Gruppen hade blivit attraktiv och sedd som att vi hjälper varandra, därmed hade alla tjänat på detta.

Finns det inga nackdelar då?

Självklart kan det vara en nackdel om du inte träffar konkurrenter som inte delar din vision omkring detta. Det kan även uppstå bekymmer om sammanhanget inte är tydligt för de som du kommer att samarbeta med. Med andra ord gör man en tydlig fördelning mellan sig inför varje ny offert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s