Att gå på kurs har blivit 2010 talets mode.


2013-03-28 13.47.03Jag träffade för några dagar sedan en chef som hade varit på ledarskapskurs. Nu var inte denna kurs hans första utan detta var en i raden av ett antal kurser. Jag frågade hur det hade varit och han tyckte att det var väldigt bra och lärorikt. Det tycks vara trenden just nu att gå på ledarskapskurs. Ibland får jag för mig att vi håller nog på att bli det ”kurstätaste” landet per capita i världen.

Jag fascineras av trender som har karaktären av ”more of the same” och jag vet då att de åtgärder som man sätter in för att lösa ett sådant problem, låser oftast fast det som man vill åtgärda. För det verkar ju vara så att många styrelser och ledningar tycks tro att det finns ett omättligt behov av ledarskapsutbildningar och jag kan ibland undra ”när är man klar”, för tillströmningen fortsätter. Finns det ett behov men är ”medicinen” felaktig?

Vi lever idag i ett av de länder i världen, där respekt för auktoriteter är som allra lägst. Många blir irriterade när de hör att elever i skolan ”inte gör” som de blir tillsagda, fast å andra sidan skulle de själva aldrig acceptera att en chef ”pekar med hela handen” och ”säger till”. Nej en chef ska både vara kompis, coach, förutsägbar, snäll, ledande etc. med andra ord är det väldigt svårt att vara chef och ledare i vårt land.

Vi har en stark tro på att utbildning kan lösa det mesta, alla kan bli en bättre ledare brukar dyka upp på många utbildningar. Däremot tror jag inte att alla är lämpade för att leda och vara i en chefsposition. Vi är också fostrade i att ”alla är unika, samtidigt som vi är lika” vilket är en motsättning i sig, och som för många skapar en osäkerhet när man blir chef. Det förstnämnda stärker bilden av ”den starke individualisten”, medan den andra bilden mer är formad utifrån ett socialpolitiskt perspektiv.

När jag har mött företag som har haft problem med sina chefer och ledarskapet, så har jag även kommit till regressiva miljöer där många har haft svårt att ta ansvar. Det har där varit lika viktigt att införa begrepp som ”medarbetaransvar” som ”chefsansvar”. Jag tror att chefsroller och ledarroller formas också utifrån den miljö som man agerar i. Här måste snart många bolag bli mycket bättre inom detta område. Sverige är näst intill ett u-land när det gäller att förstå och lyfta fram betydelsen av företagskulturens påverka på företag.

För att sammanfatta det som jag har räknat upp så är det svårt att vara chef i Sverige. Många gånger är det ”fel” personer som blir chefer, alla passar inte för denna roll. Slutligen så formar även företagskulturen oss individer.

Jag tror att det finns ett behov av ledarskapsutveckling, men jag är tveksam till alla de utbildningar som dyker upp. Så istället för att fortsätta och skicka personer på denna typ av utbildningar borde företag först börja med att göra en analys och sedan se över hela sin utbildningssida. Så gör man med alla andra delar inom bolag men när det kommer till HR sidan så blir det som det blir.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s