Börja bygga varumärke


2016-04-13 06.44.52-4När man ska börja bygga sitt varumärke behöver man fundera på vad som ska kommuniceras ut. Frågor att besvara är exempelvis vad vi gör och varför, som i sin tur lägger grunden till ”berättelsen”. Denna berättelse måste vara transparens men det är inte det samma som ”sann”. Sanning är någonting annat som hör hemma på en juridisk arena. Nej denna berättelse tar mer avstamp i din betraktelse av varumärket. Som exempelvis en kaffekopp som är halvfull med kaffe. Att säga att koppen är ”halvfull” eller ”halvtom” är två likvärdiga ”sanningar” men berättelserna som skapas utifrån dessa påståenden kommer att bli olika. På samma sätt är det med varumärken, de kan beskrivas på olika sätt men det viktiga är att du för fram din berättelse.

Nästa steg är redan påbörjat när man skapar sin berättelse och det är att någon form av observation och analys behöver ligga till grund för att veta hur man ska kalibrera sitt kommunikationsfält mot den man ska kommunicera emot. När man jobbar med kommunikation mellan barn och föräldrar kallar man detta för ”intoning”. Föräldern tonar in sin kommunikation mot barnet för att kunna vara på samma våglängd. Det påminner om en gammal radioapparat där man genom att vrida på ”bandbreddsratten” slutligen hittade den kanal som man sökte.

Frågeställningar när jag börjar bygga och ”tona in” mitt budskap kan vara

 • Vad vill vi jag kommunicera ut?
  • Berättelsen?
  • Hur ska vi utforma, hur ser budskapet ut?
 • Vem är intresserad?
  • Målgruppen
 • Var skall jag kommunicera?
  • Vilka kanaler ska vi använda? social medier, tidningar, tv ect.

När sedan det är klart kan byggandet av dialog med marknaden börja. Det sker via exempelvis sociala medier som exempelvis LinkedIN, Facebook, twitter etc. men det kan även vara via nätverksmöten, mässor, event ect. Genom att fråga sina åhöra om deras uppfattning av varumärket kan man korrigera kommunikationen mot kunderna.

Att bygga varumärke handlar till stor del om att bygga dialog, men dialog i sig är ingen ”fix-form” utan måste ständigt anpassas mellan de som kommunicerar och dess innehåll. Det innebär att det inte finns ett färdigt koncept. Däremot går det trender i själva utförandet men när tillräckligt många följer detta minskar mottagarens förmåga av att ta emot detta och det fönstret stängs. Därför ska man inte ”kopiera” andras sätt att bygga varumärken, däremot inspireras, utan mer våga tänka nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s