Spel på hög nivå


2014-05-16 06.31.29-3Spelar du på tipset, travet, lotto, poker etc. så handlar det allt mer om att minimera risker. För några år sedan träffade jag en framgångsrik entreprenör och i början av vårt samtal nämnde han ”jag gamblar inte”. Eftersom jag fick förmånen att följa denna person så började jag allt mer förstå vad han menade. Det var helt sant att han inte ”spelade”, däremot tog han risker. Men skillnaden för honom var att eliminera ”risknivån” till en så låg nivå, så att chansen att förlora mer eller mindre inte skulle kunna inträda. Gick inte detta så var det inget som han gick in i.

Att bryta ny mark innebär att ta ett steg in i det okända, vilket för med sig att man inte vet exakt hur det kommer att gå. Man behöver med andra ord våga och riskera att förlora, men framförallt försöka analysera det ”okända”.

Byggandet handlar inte enbart om att kalkylera med risker utan att veta när man ska kliva av. Ibland händer det, trots allt, att riskerna ökar, förluster kommer vilket i sin tur leder till ett läge där man måste kliva av. Denna vetskap är ofta väldigt central när man ser hur framgångsrika personer har lyckats. De har en förmåga att ta förlusten och kunna ”kliva av”.

En spelmissbrukare, som jag träffade för några år sedan, berättade för mig att ”du måste ha huvudet i ”kylskåpet” när du spelar”. Han hade natten innan spelat bort en stor summa pengar på poker och anledningen var att han inte hade lyckats kliva av när förlusterna hopade sig. Han hamnade allt mer i affekt, huvudet var inte i kylskåpet, och viljan att vinna tillbaka tog allt mer över. Med andra ord kan man säga att strategin var ”angrepp är bästa försvaret”, vilket ledde till än större förluster.

Jag läser om att vi måste få göra fel, att våga och ta risker, men som du förstår är det mer komplext än så. Vi utgår allt för ofta att det offensiva är lite svårt men att försvar är något som vi inte alls behöver tänka på. Men snarare är det så att försvaret lägger grunden till att bli bra på ett offensivt spelande. Ska man bygga en organisation som är ”tillåtande” till att människor begår misstag, måste det finnas utrymme för detta.

Att prata om vinter och förluster är enkelt att genomföra detta är betydligt mer krävande. Det kräver respekt för individer, en tro på att individer kan lösa situationer samt att ”utrymmet” finns inom ett bolag där både vinster och förluster kan rymma.

Ska du vinna något måste du våga satsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s