Börja ta fram det unika….


2013-11-30 07.26.09-2I Sverige finns det cirka 1,1 miljoner företag, 10 miljoner invånare och det är ingen som är lik den andre. Som jag skrev i i inlägget ”Du behöver inte vara bäst men du behöver vara unik” så kan det som betraktare vara svårt att se det unika, eftersom det är så många människor eller så många bolag. Det betyder att ska jag som mottagare se det unika, måste avsändaren lyfta fram detta. Genom att skapa ett varumärke, kan man där bygga in det unika, så att det kan sätta avtryck i sin omvärld.

När du ska börja bygga ett varumärke är en del i detta att finna ”själen” i varumärket. Orsaken är att det som skiljer liv från död är ”själen”. Exempelvis dör en historia om den berättas utan inlevelse. Inlevelsen besjälar historien och lyfter ett digitalt material till att bli en helhet. På samma sätt kan historien dö om man tappar inlevelsen. För att finna inlevelse behöver vi ha tillgång till nyfikenhet.

När jag frågar om ”företagssjälen” så brukar de flesta börja berätta om vad de gör. Det är en del av själen, men ska man få fram det mer unika i just detta behöver man få fram det som ligger till grund för det man gör. Skulle mer kunna benämna det som ”vad man är?”

Genom att använda nyfikenheten kan man börja bygga från ”vad vi gör?” till ”vad vi är?”. I detta börja ord ta form, symboler lyfts fram etc. med andra ord en rad olika uttryck. När denna process börjar bli klar kommer nästa steg. Det gäller att börja ”koka ned” uttrycken.

  • Vilka uttryck hänger samman?
  • Finns det ord som kan förklara olika sammanhang som dykt upp?

Tanken med detta steg är att ”packa ihop” alla uttryck till en mer hanterbar massa. När denna process är klar bör det finnas 6-8 ord.

Det sista steget handlar om att ”ta om” steg två och få ned 6-8 ord till 3-4. Dessa ord ska parallellt användas som ”grundstenar” i berättelsen om varumärket. Det är viktigt att det är företaget som gör denna process. Jag ser allt för ofta att kommunikationsbyråerna gör detta åt bolagen och då får man fram en annan produkt, nämligen image. Image är en del i varumärket, men att börja där blir som att bygga ett hus ”baklänges”.

För ett tiotal år sedan hjälpte jag ett större bolag med de bekymmer som fanns kring deras ”buzz-words”. Det visade sig vara att styrelsen hade beställt orden från en kommunikationsbyrå och sedan hade dessa anammats. Många chefer inom bolaget kunde inte känna igen sig i orden och det skapade motstånd mot dessa. Genom att vi ägnade ett par dagar kring dessa ord kunde de hitta ”språket” och ”berättelsen” med orden.

För att ett varumärke ska få liv måste man hitta själen i personer eller företaget. Som jag skrev inledningsvis är ”vägledaren” nyfikenheten, som hjälper dig att finna inlevelsen. För att du ska kunna känna detta räcker det inte med att den analytiska delen av din hjärna förstår innebörden, nej detta område styrs utifrån den emotionella delen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s