..”blanda inte in mig”.. om det ”kalla” samtalet..


IMG_4994I fredags var jag och såg Stand-up komikern Al Pitcher. Han är född på Nya Zeeland och kom via UK till Sverige. Hans föreställning handlar om hans upplevelser av att försöka greppa det ”svenska”, väldigt underhållande och roligt. En sak som fastnade var ”blanda inte in mig”. Al menade att vi inte tar plats, rädda för att ha åsikter offentligt och får också svårt att inleda samtal. Exempelvis så är nog Sverige det enda land där man kan flytta en hel stad, Kiruna, utan att någon protesterar.

Jag har tidigare skrivit en del om ”kalla samtal” och mer undrar jag om detta finns. Jag tänker att det finns samtal och så finns det samtal, men om man inte vågar öppna munnen eller anses vara lite ”skruvad” när man pratar med främmande människor, ja då förstår jag mer begreppet ”kalla”. Det är inte samtalet som är kallt, utan jag som individ.

Men nu har hjälpen äntligen kommit, lösningen på detta, som en ”skänk från ovan” nämligen ”Digitaliseringen”. Det finns nog inget land på denna jord som kommer att älska detta så högt. Vi har verkligen saknat detta, för vi kommer att slippa obehaget som uppstår när vi tvingas att ”knacka på en dörr”, börja prata med någon vi inte känner etc.

I komediserien ”Curb your Enthusiasm” får man följa den neurotiske Larry David’s vardag. Det finns en hel del saker som är svårt för honom, bland annat fysisk närhet, sociala koder och i allmänhet människor. I ett avsnitt så har hans mor dött och han kan då säga till människor som vill bjuda in honom till olika tillställningar, möten etc. ”tyvärr min mor har dött”. Han är helt salig över denna upptäckt och jag tänker att på samma sätt så har nu digitaliseringen ”frälst oss”.

”tyvärr kan jag inte prata med dig på telefonen, men kontakta mig på LinkedIN eller facebook”.

Vi jobbar på att digitalisera oss allt mer. Att gå och handla mat kan vi nu göra via ”nätet”, handla kläder gör vi på ”nätet” och man börjar även tro att exempelvis bilförsäljningen allt mer kommer gå åt detta håll. Med andra ord behöver vi allt mindre komma i kontakt med människor vi inte känner utan den enda kontakten, In real life, är sådana som vi har ”god känt” på förhand. Vi tar bort det ”besvärliga” och kvar blir en stilistisk ren dialog.

För någon månad sedan läste jag ett inlägg om en händelse från i somras. Det handlade om en person som höll på att drunkna. De som såg detta tog upp sina Smartphone och började filma. Nu var det dock någon som förstod allvaret i det hela och lyckades rädda personen men den stora massan ville mer få en digital filmupplevelse som kunde länkas ut på ”nätet”.

Vi kommer se nya yrken dyka upp i dess kölvatten. ”Städare”, ”dörrvakter” är yrkesgrupp som får allt fler områden att agera på. Däremot kommer ”liv-räddare” och ”hjälte” allt mer försvinna, för allt som får oss att involveras kommer skrämma oss allt mer. Jo just det, som jag nästa glömde bort, så kommer allt fler bli sjuka av detta, men det kanske ni redan har förstått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s