Det är aldrig fel att göra fel….


IMG_4670Det är aldrig fel att göra fel, det är mänskligt, men det får konsekvenser. När insikten om dessa konsekvenser ökar blir rädslan för att göra fel allt större. Därför är det enkelt att säga ”det aldrig är fel att göra fel”, men har man ansvar, insikt och konsekvensförståelse vill man inte vara i denna positionen.

Rädslan för att göra fel kan leda oss till att allt som ska göras ska vara rätt. Problemet med detta är att man avvaktar innan man gör något och då missar man tillfället. Det leder till att det inte blev fel men det blev heller ingenting annat. Det finns ett uttryck inom fotografin som säger att ”ett tillfälle kommer långsamt som en snigel, men försvinner snabbt som blixten”. Du kan se när det är läge att handla, men rädslan för att göra fel får dig att avvakta och då försvinner möjligheten ”som en blixt”. Det är därför många gånger bättre att ”göra” det, än att ”prata om” att göra det. För när du väl har pratat klart är möjligheten borta.

Självklart är alla fel inte ok, men om vi blir rädda för detta och konstaterar att vi inte vågar göra något, då har vi verkligen ett stort problem. För på sikt är det betydligt allvarligare att göra ingenting än att göra fel.

En del säger att de inte alls är rädda för att göra fel, men de är inte skapat på något annat sätt än alla andra. Att vara rädd för att göra fel hjälper oss nämligen från att begå väldigt stora fel. Är du väldigt rädd för att göra fel kommer du aldrig att se ”tillfället” när det kommer utan i efterhand kunna konstatera ” jag skulle ha passat på…”. Men genom att gå emot rädslan, våga tillåta sig att göra fel öppnar du dörren för att ”fånga tillfället när det kommer” och ”leva i nuet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s