Vad gör dig framgångsrik?


4-bildsserie 2016-04-16 kl. 21.27Vi lever i ett samhälle idag som blir mer och mer komplext och svårt att överskåda. Företagande påverkas på samma sätt och det börjar bli väldigt centralt att kunna förhålla sig till komplexitet både inom företag men även mot den marknad man verkar på. Samtidigt ökar kommunikationsbruset allt mer så för att ”synas” måste man lyfta fram ”det unika”.

Som jag skrev i ”börja ta fram det unika..” så är det viktigt att finna ”själen” i varumärket. För att finna själen behöver man se över tre områden.

  • Vad vi är?
  • Vad vi gör?
  • Hur andra ser på oss?

I den föregående delen fokuserade jag på att ta fram ”vad man är?”. I denna del kommer vi se mer på ”vad vi gör?”

Det räcker inte enbart med att berätta en historia med inlevelse, sammanhanget måste vara det ”rätta”. På samma sätt är det med en tjänst eller produkt, varje marknad har sitt språk, ord, normer, regler, krav etc. Det innebär att när man bygger varumärket måste det finnas en samstämmighet mellan ”vad man är” och ”vad man gör”.

När jag möter företag och frågar om ”företagssjälen” så brukar de flesta börja berätta om vad de gör, vilka mål de har och hur de ska göra för att uppnå dem. Detta brukar vara en del i det som ingår affärsplanen, som kompletteras med marknadsplanen och i vissa fall kommunikationsplanen. Nu är det inte riktigt

Det man inte får glömma i detta sammanhang är också en ökad förståelse för den marknad man agerar på. Detta finns ofta men i och med digitaliseringen ökar även dess komplexitet, därför behöver man ”ompröva” vetskapen om marknaden, eftersom den är alltmer föränderlig.

Min erfarenhet är att när företag börjar beskriva sin arena brukar den vara ganska ”spretigt”. Exempel på när det ”spretar” är när text om ”vad vi gör” inte hänger samman med ”vad vi är”. Beskrivningarna brukar också innehålla fackord, som kan vara svåra att först, samt att normativa begrepp har blivit vedertagna sanningar. Det sistnämnda uppstår när en grupp börjar dela en vardag och då uppstår ”sanna” saker och sådant som är falskt. Exempelvis florerar det mängder av ”procent sanningar” 80/20 regeln, 90/10 regeln etc. Eftersom komplexiteten ökar så blir det allt svårare att ”hålla” sådana generella påståenden som sanna, för varje marknad blir allt mer ”unik”.

När detta område börjar bli färdigt så brukar en ”bieffekt” vara en ökad insikt hos bolaget, vilket leder till

  • En större förståelse vad vi gör för att nå våra framgångar.
  • En större förståelse för vad som gör att man når sina kunder, som inte alltid handlar om ”bra produkter”. Ofta handlar det om ”rätt” produkt till ”rätt” kundgrupp.
  • En ökad förståelse förståelse för den marknad man agerar på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s