Måndag hela veckan


2015-08-21 05.37.28-4Det gjordes en film för cirka tjugo år sedan, med Bill Murray, som på svenska fick titeln “måndag hela veckan”. Filmen handlade om en TV-meteorolog, en arrogant och ”dryg” storstadsmänniska, som blir utskickat till en landsort för att göra ett tv-inslag. Han hatar detta uppdrag, och han vill snabbt tillbaka hem när arbete är klart. Nu faller det sig inte bättre än att han nästa morgon vaknar upp till dagen som han precis har klarat av och som han inte gillar. Detta mönster fortsätter att upprepa sig, att han “fastnar” i denna gråkalla tråkiga måndag. Vi får i filmen följa personens utveckling och de våndor som han ställs inför.

Nu är vi människor så konstruerade att vi har svårt att acceptera förändringar så det händer att det även för oss blir “måndag hela veckan”. Vi gillar att återupprepa mönster, det ger oss trygghet. Vi har även lätt för att prova någonting nytt, men det tar ett tag innan en upprepning blir en vana, så när det gäller nya beteenden, är vi inte speciellt uthålliga.

Nu gäller inte detta enbart individer utan vi befolkar även arbetsplatser, där likartade mönster uppstår. När vi börjar bygga upp företag är vi alltid progressiva. När detta har pågått under ett antal år, företag har byggt upp sin säljkår under gynnsamma förhållande med stabila marknader, ”slår man sig till ro”. Ett vanligt uttryck är ”Bussiness as usual” eller ”måndag hela veckan”. Detta är en stor utmaning för många företag idag, visst går det att utbilda kring att vara mer progressiv, men det är en fråga om attityd.

För personen i filmen ”måndag hela veckan” blir det tisdag, när han har utvecklat sina mer empatiska sidor och därmed utvecklat ett större mervärde för sig själv och sin omgivning. Han utbildar sig men kunskapen om varför förändring är viktig är mer INSIKTSBASERAD.

Ett företag måste alltid våga gå in och påverka attityden, förändra tänkandet inom sin egen kultur. Genom att ta in kunden i styrelserummet kan man ständigt ha en pågående dialog till sin marknad.

När man lyssnar på kunden måste man orkar vara lika nyfiken på den kund som kommer in genom dörren för första gången eller om det är en kund som du har träffat i femton års tid. Du vet inte vad kunden anser om din produkt, men genom att börja ställa frågor kommer du att få svar. Påminner svaren allt mer om “bussiness as usual”, då vet du att du har fastnat i “måndag hela veckan”, och verkligen behöver din hjälp. Det är förändring och leder till överlevnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s