Tänka utanför boxen


2013-06-18 18.58.02För några dagar sedan fick jag tag i Richard Branson bok med titel, “screw business as usual”. Den handlar om hur vi inte kan fortsätta att göra affärer som vi gör idag, vi måste allt mer tänka hållbart. För mig fick titeln en annan innebörd nämligen ”tänka innanför boxen” och vara Nöjd. Att vara tillfreds och nöjd är en vilsam punkt att vara i men man kan fastna i den, vilket är förödande för ett företag. Innebörden blir då “Business as usual” “dåliga-affärer-som-vanligt-och-det-är-inget-som-jag-tänker-göra-något-åt”.

För att börja förändra strukturer är inget enkelt arbete, för vi gillar inte förändringar. Vi hör ständigt att vi ska ”tänka utanför boxen” men att sedan genomföra det för med sig konsekvenser. Exempelvis om ett bolag har problem är det vanligaste alternativet att ”skala ned” verksamheten. Börja avskeda medarbetare, slå ihop olika enheter, effektivisera det inre arbetet. Självklart tappar man kraft och engagemang mot den marknad man agerar på, vilket leder till minskad försäljning. Även fast man vet att när marknaden vänder så kan det vara svårt att få tag i ”rätt” kompetens vilket gör att det tar tid att bygga upp ”muskulaturen” i ett bolag. Att i ett sådant ”skarpt läge” börja tänka nytt och ”utanför boxen” det gör man inte, för det kan föra med sig nya problem och det är det sista man vill ha.

Att ”tänka utanför boxen” ska man göra när verksamheten är stabil. Framförallt ska man börja ta reda på hur försvaret inom ett bolag ser ut. Inom all idrott, i naturen, bland oss människor- tänker vi försvar. Men när det kommer till företag är det märkligt hur lite funderingar det finns inom detta område. Visserligen gör alla en SWOT analys, men bygger ett försvar utifrån detta gör man inte. Nej allt ska vara offensivt och påminner mer om ett fotbollslag där alla spelar som centrar eller forwards. Det gjorde man en gång i tiden inom fotbollen men sedan infördes spelsystem som bygger på att offensiven bygger på ett starkt försvar.

Att bygga försvar innebär inte att man ska bli regressiv eller passiv, nä det finns hur många exempel som helst omkring oss där motsatsen råder. Jag har redan nämnt fotbollen men även andra idrotter som boxning fungerar på samma sätt. Det klassiska uttalandet av Mohammed Ali ”fly like a butterfly and sting like a bee”. Sedan finns detta hos alla djurarter inklusive oss själva.

Ibland möter jag bolag som inte tänkt ”utanför boxen” utan hoppat in i en ”annan box”. Det var vanligt bland svenska bolag på 1980 talet men man lärde sig att all kringverksamhet tog förmycket energi, resurser från den huvudsakliga verksamheten, vilket ledde till ökade förluster. Trots denna lärdom så förekommer det allt för ofta i mindre bolag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Välkommen till personlig utveckling

Lev ditt bästa liv och bli en inspiratör för andra

För oss som gillar försäljning och marknad

Tankar och ideér om försäljning, marknad och sociala medier

News

Music for every moment.

Ekonomistas

Nationalekonomer om samhället, politiken och vetenskapen

Berits åsikter

Välfärdspolitiska tankar

Mindstretching Sverige

Personlig utveckling, Ledarskap, Grupputveckling & Workshops för företagare

Storytellers.se

STORYTELLING I OCH OM ORGANISATIONER

Personlig utveckling

Skapa din e-gen framtid

adocus

A great WordPress.com site

Dillsmak

- ett projekt för en bättre attityd

Silicon Valley Global Network

Connecting Entrepreneurs on the Cloud

VentureBeat

News About Tech, Money and Innovation

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

Ian Daniel Stewart

That's me. This is my blog.

NewsFeed

Breaking news and updates from Time.com. News pictures, video, Twitter trends.

Whatever

THIS MACHINE MOCKS FASCISTS

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

%d bloggare gillar detta: