Varför du ska sluta använda papper och penna.


2015-10-03 07.22.18-3Vi är inne i ett förändringsarbete på många olika plan när det gäller frågor som rör vår arbetsplats. Det pratas mycket om öppna kontorslandskaps varande, om digitalisering, mobilt arbetande etc. Men hur vi vänder och vrider på saker så är vi människor inte så enkla att förändra, samt att vissa saker kommer att kvarstå, trots olika förändringar.

I ett företag så är platsen där det strategiska arbetet i styrelsen. Och jag tror att börjar vi att ”flexibilisera” grundstrukturerna i bolag och även ska flytta detta område så kommer många bolag gå sönder. Därför anser jag att i ett modernt företag måste styrelsen jobba med samma uppdrag, men på ett nytt och anpassat sätt. För att det ska fungera måste exempelvis underlag finnas till styrelsearbetet.

Utmaningarna kommer när man allt mer börjar digitalisera bolagen och arbetet blir alltmer mobilt. Där brukar det strategiska området utmanas och jag har tyvärr sett flera exempel på när ”varje mobil enhet, bygger sin egen strategi”, vilket ”drar isär bolaget”.  För att ”hålla samman ett bolag” och behålla det strategiska arbetet i styrelserummet behöver man god dokumentationsvana. Utifrån dokumentationsmaterialet sammanställer man rapporter som blir underlag till styrelsearbetet.

Den vanligaste svårigheten är att överge analoga instrument, som exempelvis papper och penna. Att ha detta som en del i sina anteckningar kan vara ok, men när det blir ett hinder för att exempelvis använda CRM systemet, så blir det problem. Så på många arbetsplatser som jag har mött så har inte frågan varit vilket CRM system man ska använda sig av, utan lära medarbetare att använda det.

Projektverktyg är nästa steg för att öka sin digitalisering och flexibilitet. Genom att låta all kommunikation, och då menar jag allt, kan man skapa en enormt flexibel arbetsplats. Jag har exempelvis själv lett sälj och marknadskontor som varit utspridda i både EU och US. Tack vare projektverktyg, så fungerade detta alldeles utmärkt. Den stora utmaningen är att få medarbetare att förstå; Varför man ska använda det.

Det nya vi nu står inför, är inte en teknikfråga utan en attitydfråga. Det nya är att vänja sig av med de analoga hjälpmedel och fullt ut gå in i en digitalvärd. Det innefattar allt från olika säljstödsystem till att boka tider elektroniskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s