När orden tar slut


2016-05-09 05.42.36-3Det händer då och då att den verbalakommunikationen inte längre räcker till, och jag åsyftar nu inte när människor förlorar nära anhöriga eller hamnar i djupa kriser. Nej, jag märker att än mer vanligt är att den verbalakommunikationen ”drunknar” i det ”kommunikationsbrus” som vi omger oss av idag. Det innebär att det finns många som pratar, men färre som lyssnar.

När vi märker att vi inte blir hörda är det första vi gör, ”more of the same”. Vi försöker än mer kommunicera verbalt, men det leder oftast till en ökad irritation från den tänkte mottagaren. Detta behöver inte bero på att du har gjort fel analys, missat din målgrupp, inte sett deras behov som har lett fram till en ”dålig kampanj”. Det kan vara så att det är ”fel” kommunikationsform, men att inse detta är svårt. Alla vet att vi inte enbart kommunicerar verbalt, men vi har väldigt stor tillit till denna kommunikationsform.

En av de mer effektiva metoder att ta till för att skapa dialog, när man har prövat en strategi som inte fungerar, är att göra det motsatta. Så att istället för att kommunicera mer, gör mindre, bejaka tystnaden. När man börjar tänka så uppstår först en känsla av passivitet, som om aktivitet vore att prata. Självklart är det inte så, men vi är så inställda på snabba, mätbara resultat, så att tystnaden upplevs som ett mästerskap i passivitet. Nu är det inte på det viset, men en sak är säker, att det tar allt längre tid att bygga upp en dialog och relation till sin målgrupp.

Lösningen är tyvärr inte mer verbal kommunikation, även fast det stimulerar vår känsla för att vara aktiva. Lösningen är få ord och tystnad.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s