Det är dags att sluta lura kunden.


2015-08-21 05.37.28-4Under många år var tobaksindustrin oerhört lukrativt, idag är den något mindre lönsam, men trots allt gör dessa bolag än idag stora vinster. De jobbade hårt för att ta fram olika kemikalier som snabbt skulle göra oss beroende av deras produkter. Drömmen var att hitta ”kemiskblandningar” som gjorde oss till missbrukare efter första cigaretten. Nu avslöjades detta vilket ledde till förbud mot denna typ av ”kemikalier” men det används idag på andra marknader som exempelvis dryckesindustrin.

Detta med att ”lura” kunder, ordet lura används aldrig-utan ”påverka”, har man gjort sedan begynnelsen av marknadsföringen. Orsaken är att en produkt inte har något värde om det inte finns en efterfrågan. Eftersom efterfrågan sällan skapas av sig själv måste människor bli ”upplysta” för att kunna bli kunder. Med andra ord försöker man ”påverka” och många gånger ”implementera” behoven.

Nu börjar denna strategi bli allt svårare att använda sig av. Dels på grund av den ökade medvetenhet som internet har gett oss samt att dagens kommunikationsbrus är oerhört stort. Men ännu är det ganska få företag som vill ändra sin syn på kunden och exempelvis törs kunden i styrelserummet. Kanske är man rädd för att kunden kan ”påverka” på samma sätt som företag alltid har gjort.

”Men tack vare digitaliseringen kommer detta att försvinna, vi kommer skapa dialog direkt till kunden!”

Det är en total missuppfattning. Digitalisering är en ny arena men den påverkar inte strategin. Det nya är att man måste sluta lura sina kunder, se dem som experterna och bli ledda av dem. När sedan kunden har berättat då ska strategierna tas fram och först då ska budget in. Idag har budget blivit gud och sedan får allt ”räta in sig i ledet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s