Våga göra fel


2016-04-28 18.18.03-3Vi har sett många bolag omkring oss ”göra fel” detta år. Nu är det kanske inte i första hand juridiskt som de har felat, utan de fel som har framkommit har legat på en moralisk nivå.

Det finns en paradox kring detta med ”att göra fel”. Känner du ingen rädsla inför att göra fel, kommer du snart ha begått ett gigantiskt fel. Är du väldigt rädd för att göra fel kommer du aldrig att se ”tillfället” när det kommer utan i efterhand kunna konstatera ” jag skulle ha passat på…”.

Den gamle företagsledaren var känd för att uppmuntra sina medarbetare ”att göra fel”, däremot skulle man inte göra om samma fel två gånger. Idén var att utifrån sina misstag lär man sig, med andra ord ökar din kunskap när du gör fel.

Nu finns det även fel som kan få förödande konsekvenser, så att uppmuntra sin omgivning ”att göra fel” är inte konstruktivt. Däremot är det viktigt att man som chef har en tillåtande syn, när människor fallerar; ”det är mänskligt att synda”, för i en sådan miljö vågar medarbetare växa.

Du kommer då och då tvingas in i områden där man behöver utmana och våga tillåta området ”att göra fel”. Öppnar du denna dörr kommer du än mer våga ”fånga tillfället när det kommer” som leder dig in i att ”leva i nuet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s