Sluta med det du kan 


2016-03-14 05.54.18-3Vi översköljs dagligen med tips och råd om hur vi ska förändra våra liv. Allt mindre handlar om att vara nöjd med livet, utan lyckan tycks finnas i ”det nya”.

Att sluta med något som man kan är betydligt svårare än att börja med något man inte alls kan. Jag vill nog påstå att det är nästintill omöjligt att sluta med sådant som man kan. Exempelvis är det otroligt svårt att kunna sluta cykla, när man har lärt sig detta eller sluta att läsa när man har ”knäckt läskoden”. Det går inte. Enda gången när man kan tappa sin förmåga är i stark stress eller vid sjukdom, annars är det näst intill inte möjligt.

En del av de saker som vi kan, upplever vi inte som positiva. Vi ser dem mer som en belastning och försöker då sluta med dem. Som du säkert förstår efter min inledning så är det inte så enkelt att sluta eftersom det som vi har lärt oss; kan vi. Jo, förresten, det kan vara enkelt i teorin men oerhört svårt i praktiken. Att exempelvis sluta röka är enkelt i teorin men oerhört svårt i praktiken.

Orsaken till att det är svårt att sluta med det vi kan beror delvis på oss själva men även dem vi interagerar med. System som vi ingår i gillar inte förändringar för det skapar obalans. Är vi i en regressiv miljö finns det även en större rädsla för det nya vilket också påverkar förändringsbenägenheten.

Ibland är vi medvetna om att det är bra att ändra rutiner, men samtidigt är rädslan stor för det nya som man inte vet vad det är. Då uppstår det en inre kognitiv dissonans som leder till att beslutet skjuts på framtiden, ”ändra rutiner är bra, men jag gör det imorgon”. Därmed uppstår en kognitiv balans och status Q bevaras.

Så hur slutar man nu?

  • Börja fundera om det ”nya är lyckan” eller kanske du ska börja acceptera det som du inte gillar.
  • Det finns inget ”imorgon”. Att skjuta upp beslut till ”imorgon” är ett motstånd för att bevara status Q.
  • Sätt enkla delmål. Undvik ”slutmålet” som ett delmål, för detta brukar alltför ofta vara en vision att sikta mot.
  • Det kommer krävas kraft att ändra. Är du tveksam om din egen kraft räcker prata och ta hjälp från din omgivning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s