Den perfekte chefen


2013-03-28 12.16.47Vi utbildar chefer till att bli bättre ledare men behovet tycks vara oändligt. Var man än kommer, vad man än läser så tycks svaret vara, ”vi måste utbilda fler”. Är det inte utbildningar, så är det föreläsningar allt från de mer ”inspirations-baserade-föreläsningar” till det mer lärande föreläsningar, men faktum kvarstår allt fler tjänstemän och arbetare blir allt sjukare. Orsaken påstås vara den psykosociala miljön som blir allt värre, trots att dagens arbetsplatser är de säkraste någonsin.

Det man allt mer söker är den ”ledaren” eller den ”chefen”, där uppdragen blir att bygga bolag och arbetsplatser som nästintill är perfekta. Kraven på denna roll börjar allt mer få något ”religiöst skimmer” över sig och sökandet efter den ”perfekte” påminner allt mer om vårt sökandet efter den ”heliga graalen.

Men vill vi ha den ”perfekte chefen”?

Behövs denne i ett företag?

Eller är vi inne i samma tänk som i slutet av 1990 talet när vi försökte bygga den ”perfekta mobiltelefonen”. När telefonen slutligen var klar hade tekniken sprungit förbi och kunden hade hittat en annan produkt.

Vi människor sätter alltid krav på oss själva och vi sätter samma krav på vår omgivning. Ibland medvetet men ofta omedvetet. Det innebär att en chef med höga krav, automatiskt kommer kräva det samma av sin omgivning oavsett vad som är uttalat. För vi som flockdjur ser detta, läser av det och ställer om vår kravspecifikation till att passa in i den miljö vi verkar i. Man kan säga att en chef har en oerhörd betydelse för att på så sätt prägla sin närmiljö. Som ni nu förstår så kommer en ”slarvig chef” skapa en likartad närmiljö och en ”perfekt chef” kommer skapa den perfekta miljön.

Nu är detta inte det enda kruxet i det hela för vi har också en inneboende drivkraft i att vilja visa oss så bra som möjligt. Med andra ord så förstärker vi de underliggande budskapen från de nyss beskrivna chefsrollerna. I slarviga miljöer har vi en tendens till att förstärka detta och på motsvarande sätt så kan vi allt förmycket ”överdriva” det perfekta. Allt för att få bekräftelse. En del orkar i viss mån ställa upp på detta, andra slutar och några blir kvar och blir sjuka.

Ett chef och ledarskap behöver inte vara perfekt. Den engelske Psykoanalytikern, Barnläkaren, Donald Winnicott brukade säga till de föräldrar som han mötte” du behöver inte vara perfekt, det räcker med ”good enough””. Jag tänker ofta att företag har mycket att lära av föräldrarollen och just detta område, ”den perfekte”  så räcker det med ”good enough”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s