Det framtida digitala ledarskapet


2012-05-17 13.17.19Alexander Bard säger i en artikel från VA ”Storbolagen kommer dö – och mikrokapitalismen ta över”, han menar att storbolagen har för stor byråkrati som leder till att de blir för långsamma för framtida marknader. Därmed kommer det att öppnas en marknad för mindre och ”snabbfotade” företag som bättre kan följa kunders behov.

En fundering jag fick när jag läste artikeln var ”Hur kommer det att påverka ledarskapet inom bolagen?”

Jo den nyligen uppkomna varianten av ”Manegement by mail”, MBM, kommer dö ut. På samma sätt som kunder kommer rata ”tröga” bolag, kommer medarbetare att rata arbetsplatser, där ledare allt mer påminner om Jesus; Alla har hört talats om honom, men ingen har sett honom.

Det innebär att närvaro kommer bli en allt centralare del för chefer/ledare att fokusera sig på. I sin tur leder det till att delegering allt mer kommer begränsas. Allt fler medarbetare vill kunna nå sin närmaste chef, inte en stand-by kopia som ändå inte får fatta beslut. Däremot kommer det ske en ökad delegering i att kunna ”leda sig själva”. Med andra ord måste alla våga fatta egna beslut, våga göra fel och dra lärdom av dessa samt veta när man ska gå ”utanför ramarna”.

Framtidens arbetsgrupper kommer än mer påminna om mänskliga celler som kan operera på egen hand, allt går än mer åt micronivå. En del bolag har jobbat sedan länge med liknande koncept men för framtiden kommer denna förmåga till organisation vara avgörande. Det innebär att chefer/ledare inte bör fokusera för mycket på helheter inom bolaget utan mer helheter mot den omvärld man agerar emot.

Slutligen kommer allt fler befattningsbeskrivningar ersättas av ”code of conduct”. Styrelser har sedan lång tid tillbaka haft detta, men nu kommer det genomsyra hela bolaget. Orsaken är att befattningsbeskrivningar i sig är tröga och i dagens allt rörliga marknader gör de oss sjuka. De talar om för dig vad du ska göra, men allt annat som inte står med vad ska du göra med det? Det blir stressmoment som ”någon” tar på sig att göra.

Däremot i en uppförande kod, där man beskriver vad som förväntas av dig, får var och en skapa ”sin egen” befattningsbeskrivning. Att leda i denna miljö kommer att handla om ”Vart” vi ska, ”hur” var och en tar sig dit är upp till varje individ att bestämma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

att leva sin dröm

självförsörjande på en ö i Mälaren

För oss som gillar försäljning och marknad

Tankar och ideér om försäljning, marknad och sociala medier

News

Music for every moment.

Ekonomistas

Nationalekonomer om samhället, politiken och vetenskapen

Berits åsikter

Välfärdspolitiska tankar

Mindstretching Sverige

Personlig utveckling, Ledarskap, Grupputveckling & Workshops för företagare

Storytellers.se

STORYTELLING I OCH OM ORGANISATIONER

adocus

A great WordPress.com site

Dillsmak

- ett projekt för en bättre attityd

Silicon Valley Global Network

Connecting Entrepreneurs on the Cloud

VentureBeat

News About Tech, Money and Innovation

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Matt on Not-WordPress

Stuff and things.

Ian Daniel Stewart

That's me. This is my blog.

NewsFeed

Breaking news and updates from Time.com. News pictures, video, Twitter trends.

Whatever

THIS MACHINE MOCKS FASCISTS

Den fula verkligheten....

Om livet före och efter en gastric bypass operation.

Uppodlarna - Ekologiska Lantbrukarna i Uppland

Uppodlarna ska främja och sprida kunskap om det ekologiska lantbruket och tillvarata de ekologiska lantbrukarnas intressen.

%d bloggare gillar detta: