Den digitale medarbetaren


2012-05-17 13.17.19Vi genomför nu digitaliseringar på de flesta arbetsmarknader och det kommer att kräva andra saker av oss som medarbetare. Attityd, uthållighet och motivation kommer vara väldigt centrala.

Däremot kommer chef och ledarskap, i sin nuvarande roll, vara mer underordnad. Eftersom allt bygger på ett större ansvarstagande av var och en, samt att var och en klarar av att leda sig själv. Att invänta ”order” som ska genomföras, är för långsamt och passé. Att vara kreativ, komma med nya innovationer samt att genomföra dem kommer att krävas av allt fler. Chefer och ledares roll blir allt mer att se till att ”flöden” inom sitt område samt mot dem eller de marknader man agerar på fungerar fullt ut.

När man jobbar på en digitaliserad marknad handlar det mycket om att anamma en livsstil. Där exempelvis ledigheter inte existerar i volym utan i små portioner och man ”lever med bolaget” när man är ledig. Exempel är

  • De flesta är idag nåbara på dygnets alla timmar och läser mail närsomhelst och var som helst.
  • Att vara inne och jobba då och då, varje dag under föräldraledigheten börjar allt mer bli en regel än ett undantag.
  • Sommarsemestrar på 3-4 veckor, där medarbetare är ”urkopplade” är alltmer sällsynt.

Det innebär att vi måste sluta ha ett ”bulemiskt förhållande” till våra jobb, där vi behöver inse att en digitaliserad arbetsmarknad inte är en sportgren som man kan ta OS guld i. Vi måste allt mer träna oss i uthållighet samt att själva kunna ”stänga av” för vila. Jobba ”tills man stupar” kommer mer vara tecken på en person som inte förstått sitt uppdrag, och det kan skapa ett ”flödesstopp” inom den egna verksamheten. Här behöver man ta hjälp av hälsovården för att exempelvis kolla stressnivåer hos medarbetare och chefer.

Men allt det här låter väldigt slitsamt?

Självklart blir det så om vi dessutom ska fortsätta med det vi gör idag, vi måste med andra ord börja fundera kring vårt arbetande och ändra vår attityd kring detta.

Att fortsätta och förändra våra beteenden genom att enbart lägga till kommer inte att vara hållbart. Vi kommer även allt mer att tvingas välja bort saker, för dygnet har inte mer än 24 timmar och vi är fortfarande väldigt lik våra förfäder från stenålderstiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s