Kommer vi bli mer analoga för att klara digitaliseringen?


2016-06-06 07.55.30-4Det är nog ingen idag som kan ha missat att den digitalisering vi genomgår påverkar oss på olika plan. Samtidigt tycks det vara så att det finns en strävan efter det analoga, för det är på vissa plan mycket mer anpassningsbart än det digitala.

Hur kommer de affärssystemen se ut som kan nyttja det digitala systemet fullt ut?

Det mest omtalade affärssystemet som vi har idag är LEAN. Det bygger på ett binärt tänkande och har anpassat sedan det uppfanns men detta system kommer inte att räcka till. Vi behöver allt mer skapa affärssystem som dels är unikt avpassade för den miljö de verkar i samt att de är ”snabbfotade”. Dessa nya affärssystem behövs för att möta den allt ökande komplexitet som uppstår när allt digitaliseras.

Hur kommer managementstrukturen att påverkas?

Vårt eget ledarskap har allt mer gått från att en person bestämmer och ”pekar med hela handen” till att idag pratas det allt mer om ledare som ska coacha eller lotsa sina medarbetare framåt. Men kommer det att räcka? Allt fler pratar om att ”stå inte i vägen för dina anställda”. Hur ska man som chef/ledare leda sin medarbetare i en framtid. Närvaro, kommer bli oerhört centralt, men vad mer finns det? Måste ledarskapet allt mer bli som den natur vi omger oss av?

Vilka krav kommer att ställa på anställda i framtiden?

Jag skrev för några inlägg sedan om ”det framtida digitala ledarskapet” där jag påstod att vi måste ”bygga in” system i individer istället för att ”bygga system runt” individer. Men för att varje individ inte ska överge kollektivet och mer främja sina egna särintressen behövs det finnas system som är anpassat in i den miljö man verkar i. Ett sätt att hålla ihop det är genom ”code of conduct” men det behöver ingå i ett större system.

Företag behöver börja efterlikna den natur vi är komna ur på allt fler plan, framförallt när det gäller affärs- och organisationssystem.Orsaken är att digitaliseringen medför att rörligheten på olika marknader ökar allt mer och ska bolag klara av att följa sin marknad behöver flexibiliteten öka i bolagen.

Jag tror inte att vi behöver ”uppfinna” någonting nytt utan mer ”kopiera” det vi har omkring oss. Ser vi oss omkring i naturen och studerar exempelvis termiter, så kan vi fråga oss; Hur ser deras affärssystem ut för att konstruera byggnader som är flera meter höga. Eller hur ser managementstrukturen ut hos Lejon när de jagar. Ett är då säkert, det är ingen som ger dem order utan alla inom systemet vet vad de ska göra, och gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s