Vad ska publiceras på socialamedier?


2011-10-01 17.46.02Internet är en märklig företeelse som för alltid har förändrat våra liv på många olika sätt. Vi har vant oss vid nya sätt att kommunicera, påstå saker och möta människor som vi på andra ”kontaktytor” aldrig skulle göra. framförallt är Internet lika med total frihet och många gånger ska allt där vara gratis.

Nu är det inte så enkelt att vi klarar av att vara i det som är helt fritt utan vi individer har behov av att veta vart olika gränser går, eller vilka slags normer som finns omkring oss. Får vi inte detta tydligt beskrivet för oss börjar vi själv att testa vår omgivning för att på det viset se vart ”gränserna går”.

Företag, som äger olika mötesplattformar på sociala medier, har förstått detta och gjort vissa begränsningar på vad som får läggas upp. Du få exempelvis inte kränka människor men många av dessa regler är mer övergripande som inte går ned på detaljnivå. Detta stör oss. Exempelvis dyker det då och då upp olika inlägg på LinkedIn om vad som ska publiceras där, skilj på ”privat” eller ”professionellt”, som ett försök i att skapa en gemensam ”plattform” för detta forum. Med andra ord finns det behov av någon form av regler eller normer i ett annat relativt ”fritt” område.

Vårt behov av att förstå hur vår omgivning är uppbyggd, vem om styr, vilka regler och normer som finns är en del av våra grundläggande behov. När vi inte får detta klart för oss börjar vi ”tillverka” en egen struktur för att få vår verklighet begriplig. Vi kan också förändra den ”stora verkligheten” till att mer passa våra egna egon, för vi är ju också ett bekvämt djur, om det inte för med sig några konsekvenser. Detta ser man exempel på i trafiken, där en ”frifart” tycks vara normen för en del bilförare eller ”inga-trafikljus-finns” tycks vara normen för ett antal cyklister.

För att gå tillbaka till Internet så är det ett område med väldigt få begränsningar och väldigt få konsekvenser. Det leder fram till att skapa olika beteenden hos oss människor. Det är svårt att gå in med regler, på grund av dessa inte skulle kunna få några konsekvenser, utan ska man styra internet är det mer på en normativ nivå. Här blir det ändå knepigt. De flesta kan skriva under på att man inte ska kränka varandra, men när inte ens en sådan norm går att hålla hur ska man då kunna detaljstyra vad som ska läggas upp på olika sociala medier? Eller hur ska man kunna komma överens om vad som är privat eller professionellt?

Den diskussion om vad som ska publiceras på Internet är en ickediskussion och kommer alltid att leda till samma svar det är upp till var och en att bedöma sitt eget innehåll. Eftersom var och en skriver sina egna regler så kommer innehållet att bli unikt skapat av var och en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s