Områden att fundera på när du prissätter en tjänst.


2015-01-23 04.48.30Allt som vi inte ser tror vi är gratis. Det är exempelvis mycket lättare att förstå att ett kilo spik ska kosta något, men ett råd från en person i en rådgivande roll är det svårare att förstå att det kostar. För vissa yrken har vi lärt oss att deras tjänster kostar pengar, som exempelvis juridiska råd från en advokat.

Om vi ändå börjar förstå att både tjänster och produkter ska kosta något så kommer nästa svårighet; hur mycket, ska det få kosta?

Här sker det märkliga. En produkt har ett visst värde beroende på den efterfrågan som finns, medan en tjänst kan sticka iväg i pris till oanade höjder. Där är innehållet mer avstyrt över den trygghet som också medföljer, trygghet på en bra leverans. Så i många tjänster som säljs, speciellt de mer dyra och exklusiva, är det trygghet som kunden köper och betalar för.

Men hur prissätter man en tjänst?

Först gäller det att komma över det första hindret, allt som vi inte ser tror vi är gratis. En tjänst är ofta något vi inte ser och därför måste vi göra den synlig. Det gör man genom att ”paketera” tjänsten. Man slår med andra ordet in tjänsten i ett paket och utifrån detta skapar man ett erbjudande.

Om vi exempelvis tar coaching så är det själva beskrivningen av ”det yttre”. Detta kan än mer specificerats med begrepp som ”exekutivecoaching”, ”chefscoaching” etc. I nästa steg gäller det att beskriva innehållet, vad köparen får för sina pengar. Vad kommer att göras, när och hur kommer det att utföras. Nu när detta är gjort så har kunden fått en yttre beskrivning av vad tjänsten är, vad den innehåller och då ska den prissättas.

Prissättningen styrs också till viss del från den ”gängse prisbilden” som råder inom skrået. Det skapar en viss normativ bild om pris hos kunden, och det kan vara svårt att gå utanför denna prisbild. Ska du gå utanför denna ”prisbild” handlar det inte om en specifik USP, utan mer om förtroende som kunden kan få för dig. Kunden köper med andra ord dig, din trygghet och det förtroende som medföljer, och kan inte tänka sig att någon annan göra jobbet. Men som sagt var säljer du en tjänst som ligger inom ”gängse prisbild” köper kunden ”en tjänst”.

Sammanfattningsvis så är allt möjligt att sälja, men saker vi inte kan se, har vi svårt att förstå att de kostar pengar, därför måste de ”paketeras”. Ju mer exklusiv och udda denna tjänst är desto mer är det dig de köper och bygger på det förtroende kunden har för dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s