Vi tar guld i EM om det finns balans


em-loggaIdag börjar allvaret för vårt älskade fotbollslandslag i EM när de möter Irland. Det har skrivits många ord kring detta men äntligen börjar det. Sedan i augusti är det dags för OS vilket gör att sportälskare kommer få en stor dos av detta innan sommaren är över. Funderar ibland över vad som är tjusningen med idrott och kommer fram till att det är kampen, en vinnare och det linjära tänkande som gör att det finns en början, ett pågående och ett slut.

Utmaningen denna gång tycks vara något vi kan kalla för balans. Vi har en av världens bäste spelare och sedan har vi många bra spelare. Om vi exempelvis ser till det Franska landslaget, som är en av guldfavoriterna;

  • Är ingen spelare lika bra som Zlatan.
  • Är de flesta franska spelare är något bättre än de flesta av våra svenska spelare.
  • Är skillnaden mellan deras bästa spelare och deras sämsta inte så stor.

Utmaningen ligger nu i att finna balans. Att ge den bäste spelaren möjlighet till att kunna lyfta sina medspelare, samt att alla medspelare vågar att vinna.

Vad är utmaningen?

Inom filosofin finns ett begrepp som heter kontraktualism. Filosofer för denna skola menar att människan är en egoist och styrs av egen intressen. För att vi inte ska utrota varandra behöver vi sluta kontrakt, så kallade samhällskontrakt, med varandra.Filosofen Jean-Jacques Rousseau skrev ”Det strider uppenbarligen mot naturens lag att en handfull människor drunknar i sitt överflöd medan den uthungrade massan saknar det nödvändigaste.” Han var inne på att, när skillnaden mellan de som har mycket och de som har lite blir för stor leder det till att de mest underbetalda slutar att utföra sina uppgifter.

Att stå i ”skuggan” av en storslagen person är alltid lärande men kan samtidigt vara hämmande för sin egen tillväxt. Lärande på det viset att en storslagen person får sin omgivning att prestera mer än om denne inte fanns. Hämmande på det viset att ”gör jag inte jobbet så kommer det inte att synas i ”skuggan” av den storslagen som överskuggar allt”. Med andra ord ökar risken för att jag inte fullt ut kommer göra det jobb som jag annars skulle ha gjort. Jag vågar inte utmana den ”storslagne personen” utan faller in under dennes ”skugga”.

Idag är det allvar, vinna eller försvinna, där alla måste våga ta ett steg framåt. Det är alltid en stor utmaning i en grupp när det är en person som är oerhört mycket bättre än de andra. Det gäller för dem att våga anta den utmaning som finns i det.

En hjälp kan vara att följa de ungas hunger, som inte har något att förlora. Flera av dem visade förra sommaren, när de vann U21 EM,

”Vi har ingen respekt för de etablerade lagen; Vi vill vinna”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s