Försvar i företag


2013-10-13 08.29.34-2Alla företag och organisationers företagskultur kan betraktas som en organism. Som andra organismer så omger sig denna typ av försvar och det som ska försvaras är den balans som finns. I ett företag finns det många individer som tycker, tänker och agerar på olika sätt. Det skapar delar av kulturen och så länge som balans finns i organismen så är detta inget bekymmer. Problemen uppstår oftast när nya individer tillkommer, när kunskapen ökar eller att folk slutar. Då uppstår obalans och organismen vill då så fort som möjligt återskapa den form som den hade innan. Detta görs genom att olika typer av försvarsmekanismer utlöser sig.

En vanlig typ av försvar är den som uppstår när mer kunskap tillkommer. Exempelvis så har du varit på kurs och vill delge dina medarbetare detta. När du berättar märker du ett lojt intresse och efter en stund säger någon, ”det där kan vi redan”. Det kan även handla om att du har lärt dig någonting nytt som du tycker skulle vara spännande att få prova på din arbetsplats, som svar får du ”vi provade detta men det fungerade inte”.

I båda dessa fall så är det exempel på organismer som lever i regressiva miljöer, men det finns även försvar hos organismer i progressiva miljöer. Där är ”flow” allt och det som kan störa detta, ses som ett stort hot. En person som ifrågasätter säljprognosen får snabbt höra att man är en ”bakåtsträvare” eller ”negativ person”.

Det som gör att försvarsmekanismerna är så svåra att värja sig mot är att de angriper dig på ett personplan, där det är dig som individ det är fel på inte dina handlingar. Med andra ord är det som du skulle vara född med en defekt och om du ändrar på detta, så blir du ”hel” och allt är då löst.

För många medarbetare och chefer så ligger lösningen tyvärr i att man byter jobb. Det tillskott av ändring som organismen skulle må bra av, tillkommer aldrig. De som väljer att stanna kvar slutar så småningom att komma med någonting nytt, eller ifrågasätt det som råder. Ibland märker man att förändring måste till men då är de oftast knutet till att omsättningen är satt under hot.

Det går att börja förändra organismer, men det är ett hårt och mycket krävande jobb där alla kan vinna något men alla kommer att förlora något. Det förstnämnda har vi lätt för medan det sistnämnda har vi svårare att acceptera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s