När värdegrunden fallerar och grunden rasar.


2016-05-22 12.45.27-1Det finns idag inga vetenskapliga belägg för att det finns någon koppling mellan attityd och handling. Värdegrundsarbete, som är byggt på denna koppling, kan med andra ord verkligen ifrågasättas. Det visar sig alltmer att värdegrundsarbete har en marginell påverkan på att utforma en human verksamhet. Det som däremot fungerar för att utveckla en human verksamhet är att koppla samman handling och konsekvens.

Vår tro på samtal är stark men det räcker inte alltid till. När tilliten är borta måste man handlingar ses, handlingar som är kopplade till konsekvenser. Det kan låta skrämmande men det är en vardag för oss alla. Kör jag exempelvis 90 km/h på en 70 km/h väg och polisen tar mig för det, kommer mitt körkort bli indraget och jag får böter. Det är enkelt och logiskt att förstå.

Det har nu uppdagats att i en sluten Facebookgrupp för medarbetare på en förskola i mellan Sverige, så har barn och föräldrar kallats för mycket nedvärderande saker som exempelvis ”horungar”, ”ungjävlar” och ”horor”. Gruppen bildades till en början för att diskutera arbetet på förskolan, men allt eftersom hårdnade kommentarerna om både barn och föräldrar. Det ska påpekas att det inte är ovanligt att grupper ibland försöker att ”spårar ur” på olika sätt, men att normer många gånger gör att detta inte sker. Ibland fallerar det, som i fallet ovan, vilket kan leda till förödande konsekvenser. Kommunen är väl medveten om detta och vill styra upp verksamheten genom att ta upp den värdegrund som styr. Nu är det inte första gången som det görs utan det arbetet har gjorts vid flera tillfällen.

Ska man komma tillrätta med detta problem ska man INTE jobba med värdegrunden, den förstår alla involverade. Vi behöver förstå att vi människor är i mångt och mycket ett djur och när handlingar och konsekvenser kopplas samman förstår vi detta och vilket påverkar våra beteenden. Men i vårt intellektuella tidevarv så ser vi oss som moderna individer där vi heller pratar om ”Värdegrundsarbete”. Det kan vara intressanta områden att diskutera och utveckla, men de har låg påverkan på våra handlingar. Där är det konsekvenser som får mig att ändra mitt beteende.

En annan anledning till att man INTE ska arbeta med Värdegrunden är att det kan fortsätta att skada en arbetsplats, på grund av att det är svårt att utkräva ansvar i verksamheten. Skulle det uppstå något fel, kan man alltid säga ”vi gjorde i alla fall något.. vi jobbar med vår värdegrund”. Allt samlas under taket ”värdegrund” och därmed kan oönskade handlingar få fortsätta.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s