”Det som inte dödar dig…” hur myter hjälper dig i din vardag.


img_6088Vi omger oss ständigt av myter som ibland blir våra sanningar. Det är ofta jag hör ”Att vara chef är tufft, men att vara medarbetare hos denne chef, kanske också är hårt. För att inte tala om hur svårt och tufft det kanske är för bolaget på denna marknad, där chefer har det tufft och medarbetarna sliter som aldrig förr”.

Nog är det så att ”livet kan vara hårt, ingen dans på rosor” och när vi hamnar i olika sällskap så händer det att vi hamnar i ett ”tävlande” när det kommer till att beskriva vem som har det värst. Fenomenet är inte nytt eller specifikt knutet till vårt land. Komikergruppen Monty Pyton gjorde en underbar sketch, för många år sedan, kring detta tema som hette ”Four Yorkshiremen”. Den handlar om fyra mycket framgångsrika män beskriver sin eländiga barndom.

Vårt behov av att jobba med vår självbild via olika myter tycks vara något som hos oss människor är stort. En hjälp i detta kan vara att konstruera ”one-liners” ofta omskrivningar från religiösa skrifter. Jag kan tycka att det i viss mån är givande, kan ge nya tankar och enkelt förklara komplexa sammanhang. Ibland, när avsändaren, tar sig själv på förstort allvar brukar mina tankar vandra tillbaka till sketchen ”Four Yourkshireman”.

Myter ska tas för vad de är, de kan ge oss en riktning, däremot är de inte alltid sanna. Ett uttryck som förr användes ofta var ”ont ska med ont fördrivas”. När människor blev sjuka så var idén att det som botade, framkallade även smärta. ”det onda ska fördrivas med det onda”. Idag vet vi exempelvis att rengöra sår med stark alkohol, förstör vävnaden och försvårar läkningen. Så det onda, som ska fördriva det onda, funkar inte. Däremot så kan strategin ”ont ska med ont fördrivas” fungera i en förhandling. När ett sätt möter ett likartat sätt så uppstår det ett låst läge, som då och då kan vara nödvändigt i detta forum.

En mer sentida variant på likartad myt är ”det som inte dödar dig gör dig starkare”. Inför ett samtal som man oroar sig mycket så kan det vara en ”tröst” att ha denna myt med sig. Däremot om vi tolkar den bokstavligen och ser sanningen i den så används den fel. Om vi exempelvis under en längre tid utsätts av stor press, stress utan chans till återhämtning så vi blir sjuka. Efter en tids rehabilitering kommer en del bli helt återställda, medan andra får leva sina liv i skuggan av sig själva. Det ”sanna” kanske mer är ”Det som inte dödar dig, påverkar dig och kan förändra livet för dig som individ”, men som sagt var myter ska mer betraktas som våra vägvisare.

Så länge som vi tar dessa myter för vad de är, ser dem som våra vägvisare, berikar de våra liv. När vi däremot börjar tro på dem, göra dem till våra ”sanningar”, så börjar vi bygga upp en skev självbild av oss som blir ett större bekymmer för mig själv än för min egen omgivning. Risken är även stor för att man blir sjuk.

Inom idrotten så finns det många myter som bygger på att vi har mer likheter med fysiska föremål som exempelvis metall, maskiner, mekanik etc. än att vi har något släktskap med de övriga djuren på denna jord. Skidåkare pratar ofta om olika ”växlar” man åker på, som om vi vore ett fordon. Idrottsmän kan använda uttryck som ”kroppen svarade inte”, som om det vore en telefonväxel. Börjar man tro att detta är sant så är risken överhängande att man börjar träna allt mer och slutar känna efter hur man mår. Man börjar allt mer betrakta sig som myten och den inre sanningen blir; jag är en maskin som går på kolhydrater.

Går vi nu tillbaka till företaget som agerar på en marknad som är i ständig förändring, där en hårt arbetande chef befinner sig, som styr över medarbetare som sliter, så är det lätt att dessa mytiska metaforer görs till ”sanningar”. Det i sin tur skapar en miljö, där stress och press välkomnas medan vila blir något som ej betonas. En stark individ kultur brukar växa fram och det finns till och med de som säger ”jag har jobbat hårdare än andra och det har varit avgörande för bolagets existens”. Myten har blivit en sanning och ska du jobba där så måste det bli en del av ”din sanning”.

Det som händer med oss individer när vi slutligen har gått på myten om oss själva är att livet börjar kännas färdigt, livet är något som ska lösas och livet är något som allt mer tråkar ut mig. Däremot vänder jag mig ständigt tillbaka till mina myter dit min kärlek aldrig sinar, utan jag kan berätta dem om och om igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s